Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов
Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов
67200
Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов
  • Парламентът отложи дебата за освобождаването на Филип Златанов

Парламентът отново отложи освобождаването на Филип Златанов като шеф и член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Името на Златанов стана скандално известно „благодарение" не тефтерчето му, в което бяха записани инициали на политици и записки за атаки срещу публични фигури. Той сам подаде оставка малко след като прокуратурата му повдигна обвинение.

Причината за повторното отлагане на освобождаването му стана отсъствието на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от пленарната зала.

Очаквано управляващите използваха случая, за да поискат да стане ясно чии са инициалите в тефтерчето на Филип Златанов и дали те принадлежат на хора от предишната власт.

Кирил Добрев от левицата и лидерът на ДПС Лютви Местан бяха най-настоятелни.

„Искрено съжалявам, че в залата не е Бойко Борисов, защото имам само един въпрос към него. Той е човек на достойнството, мъжкар. Искам да го питам, кой според него е Б.Б.", обърна се от трибуната Кирил Добрев.

„Това е тефтерчето на технологията на злото като механизъм на упражняване на властта от ГЕРБ. Кой е Б.Б., много е актуален този въпрос", попита лидерът на ДПС Лютви Местан.

Самият Златанов не се яви пред депутатите с аргумента, че има ангажимент извън столицата. Малко преди да започнат дебатите залата напусна и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Именно отсъствието им стана повод управляващите да отложат отново решението.

Емил Радев от ГЕРБ пък заподозря други мотиви: „Много е интересно желанието на управляващите Златанов да не бъде освободен, да не бъдат избрани нови членове на тази комисия и тя да не функционира. Това е нормално. В момента сигналите са към управляващите и конфликтът на интереси може да се търси там".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов така и не пожела да коментира темата. А въпросът отново ще бъде първа точка в дневния ред на парламента утре.

ГЕРБ отговори на атаката на управляващите, като внесе нов вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. От опозицията посочиха като причина провал на политиката в областта на регионалното развитие. Социалистите коментираха, че истинската причина за искането на вот на недоверие е опит да се избяга от темата за тефтерчето на Филип Златанов.

От ДПС пък допълниха, че ГЕРБ ще превърнат вотовете на недоверие в ежедневие на парламента, но предупредиха, че това инструмент не е играчка.