Забраниха правителствена антиреклама срещу имигранти на Острова
Забраниха правителствена антиреклама срещу имигранти на Острова / снимка: Gulliver/Getty Images

Британският орган по надзор на рекламната дейност забрани реклама на правителството, в която се дава съвет на незаконните имигранти "да си вървят у дома, иначе ще бъдат арестувани" и се предлагат безплатни юридически съвети и помощ при оформянето на пътни документи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Плакати с тази реклама са били поставени на микробуси, които през юли в продължение на две седмици обикаляха райони на Лондон, където има силно имигрантско присъствие. Според правителството това било част от пилотна схема.

Тези действия обаче предизвикаха над 200 жалби от дружества за защита правата на имигрантите, юристи и член на Камарата на лордовете. Според тях плакатите са оскърбителни и напомнят на расистки кампании от миналото.

Органът за рекламни стандарти отсъди, че рекламата "повече не бива да се появява в настоящия си вид".

В рекламата се съдържа изразът "106 ареста във вашия район миналата седмица", който е оценен като подвеждащ, а информацията в подкрепа на твърдението за арестите е отпечатана с твърде дребен шрифт, за да може да се прочете, когато е на движещо се превозно средство. Това твърдение всъщност важи за много по-голям район от кварталите на Лондон, където е била показвана рекламата, заяви надзорният орган.

Отхвърлят се обаче обвиненията, че лозунгът "Вървете си у дома" е расистки или би насърчил или изострил напреженията в мултикултурни общности.

"В контекст твърдението би се изтълкувало като послание за имиграционния статут на незаконно пребиваващите в страната, което не е свързано с тяхната раса или етнос", заяви надзорният орган, като същевременно призна, че за някои хора този лозунг може да е "проява на лош вкус".