118-и ден на протести: Игра на нерви между протестиращи и полиция
118-и ден на протести: Игра на нерви между протестиращи и полиция / снимка: Sofia Photo Agency
118-и ден на протести: Игра на нерви между протестиращи и полиция
67199
118-и ден на протести: Игра на нерви между протестиращи и полиция
  • 118-и ден на протести: Игра на нерви между протестиращи и полиция

В игра на нерви между протестиращи и полиция се превърна 118-ата вечер на недоволство срещу управлението на страната. След вчерашния изблик на възмущение заради решението на Конституционния съд да върне депутата Делян Пеевски в парламента и последвалите арести, полицейското присъствие в центъра на София бе засилено. На няколко пъти се стигна до покачване на напрежението между протестиращи и униформени.

Начало на протеста

Протестиращите се събраха традиционно около 19.00 часа на площад „Независимост". През първия половин час демонстрантите със своите действия създадоха илюзията, че протестната вечер ще премине спокойно и няма да се стигне до ескалация на напрежението.

Малко след 19.00 часа към демонстрантите се присъединиха и десетимата недоволни, които оформят групата с барабани и тъпани. С идването си те блокираха булевардите „Цар Освободител" и „Ал. Дондуков" и освиркаха автомобилите, които попаднаха в техния капан.

Напрежение пред сградата на Министерски съвет

Около 19.40 събралите се близо 500 души на площад „Независимост" решиха с бърз ход да тръгнат не по бул. „Цар Освободител" в поска Народното събрание, а по бул. „Дондуков". За отрицателно време недоволните бяха стопирани от двойна стена от униформени, която впоследствие бе подсилена и от джипове на Жандармерията. Тогава за първи път през вечерта се засили напрежението и то не стихна до 22.00 часа.

След като не успяха да преминат по бул. „Дондуков", недоволните се насочиха по бул. „Цар Освободител". В момента, в който протестът достигна до улица „Раковски", която също бе блокирана от органи на реда, една част от недоволните, която по-късно се превърна във водач на протестното шествие, изтича към улица „6 септември", но бе блокирана от полицейски кордон, който изненада протестиращите с внезапната си поява от улица „Аксаков". Тогава стана ясно и каква е целта на демонстрантите - да стигнат до сградата на Министерството на вътрешните работи.

Протестиращи и униформени в среднощна игра на „котка и мишка"

Десетки бяха опитите от страна на демонстрантите да стигнат до сградата на МВР. Двайсетината младежи, които водеха шествието, търсеха всевъзможни начини да го насочат към вътрешното министерство. Всички опити завършваха с блокади от полицейски кордони. Това се случи и на столичната улица „Юрий Венелин", пред Седма гимназия, където се стигна до поредна ескалация на напрежението и хвърлянето на димки по органите на реда. Блокиран бе пътят на демонстрантите и по улиците „Хан Крум", „Иван Вазов", „Аксаков.

Шествието направи обиколка по булевард „Васил Левски" и булевард „Патриарх Евтимий", улица „Раковски" и обратно по булевард „Цар Освободител" до сградата на Народното събрание.

Освен добрата подготвеност на органите на реда да се справят с всякаква ситуация, присъствието им сред редиците на протеста също бе засилено. Въпреки това бяха обърнати няколко контейнери, но не бе позволено да се стигне до хвърляни на камъни, което може би предотврати сблъсъците тази вечер.

Недоволните пък от своя страна бяха разделени на две. Една част аплодираха униформените, други се чудеха какво нередно да извършат и после да им избягат.

Сред присъстващите не липсваха и агресивни хора, с качулки и маски. Направен бе и опит по улица „Аксаков" в пълна тишина демонстрантите да достигнат до улица „6 септември" и да се затичат по нея към сградата на МРВ. Наличието на поредния полицейски кордон по маршрута сякаш уби и последното желание на ДАНСwithme за среднощна разходка и протестът тогава се завърна пред сградата на Народното събрание.

За финал бе направен опит да се достигне до Орлов мост, но той бе осуетен от редица униформени пред сградата на Софийския университет. С това протестиращите поставиха край на действията си в 118-ата вечер на недоволство срещу кабинета „Орешарски".