Университетски преподаватели с повече часове
Университетски преподаватели с повече часове / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Университетски преподаватели с повече часове
67193
Университетски преподаватели с повече часове
  • Университетски преподаватели с повече часове

Академичният съвет на ЮЗУ "Неофит Рилски" гласува на днешното си заседание стартирането на процедурата за създаването на филиал на висшето учебно заведение в Кюстендил.

"С разкриването на филиал в града под Хисарлъка Благоевград не би се обезлюдил", увери  ректорът на ЮЗУ" Неофит Рилски" проф. Иван Мирчев.

Той обяви, че през последните 4- 5 години ВУЗ-ът е приел 1600-1600 студенти само от Кюстендилска област. По думите му мечтата на много кюстендилци в града им да има висше училище е на път да се сбъдне.

ЮЗУ "Неофит Рилски" предлага необходимите акредитирани специалности, сред които "Туризъм", "Кинезитерапия", "Социални дейности", "Хореография", "Мода".  Кюстендил е отлично място за провеждане на практическо обучение по тези специалности, смята проф. Мирчев.

Университетски преподаватели с повече часове
netinfo
По време на Академичния съвет стана ясно, че всички преподаватели и старши преподаватели, които са били с нормативи от 520-560 часа, скачат на 600 часа годишна заетост.

Всички асистенти, които не са доктори и са на работа в ЮЗУ от 4 години, нормативът им става от 520 на 560 часа. Часовете на всички хабилитирани преподаватели, които не участват в проекти, не са научни ръководители на докторанти или не преподават на английски език, ще бъдат вместо досегашните 350 - 450, обяви още ректорът на всишето учебно заведение. Промяната влиза в сила от следващата учебна година.

В края на месец октомври ще бъде изплатен вторият транш за облекло на преподавателите. Еднократни възнаграждения ще бъдат изплатени на рабортещите в университета по случай 1 ноември-Деня на народните будители, и Коледа. Предвижда се също така увеличение на работните заплати след 1 януари 2014 г., след като бъде гласуван новият републикански бюджет.

Чуйте още от проф. Иван Мирчев в звуковия файл