Полша открива почетно консулство във Варна
Полша открива почетно консулство във Варна / снимка: Пресцентър на Община Варна

Полша възнамерява да открие почетно консулство във Варна. Това стана ясно по време на визитата на полския посланик Лешек Хенсел в морския град. Дипломатът разкри намеренията на полската страна на срещи с кмета и с областния управител. Всички те се обединиха около мнението, че такова дипломатическо представителство  ще бъде в интерес на взаимните връзки, търговския и културен обмен между двете държави.

Интересът на полските туристи към България и към Варна се връща, констатираха Иван Портних и Лешек Хенсел. Близо 200 хиляди поляци са посетили нашата страна през тази година, а броят им е нараснал с 6 % в сравнение с миналата, каза дипломатът. „Община Варна ще е много по-активна по време на туристическите изложения в Полша с оглед по-доброто представяне на дестинацията и възстановяването на традиционно добрия интерес”, каза пред журналисти Иван Портних.

На срещата бяха обсъдени и други въпроси от сферата на икономическо сътрудничество, както и реализацията на големи европейски проекти. Кметът на Варна подчерта значението на проекта за интегриран градски транспорт – най-мащабният, по който работи в момента морската столица. Тръжната процедура по този проект за доставката на нови автобуси беше спечелена от полската фирма „Соларис”. „Вярваме, че вследствие на реализацията на проекта общественият градски транспорт на Варна ще бъде на високо европейско ниво”, каза кметът.

По повод предстоящото сключване на договора за доставка на новите автобуси Иван Портних съобщи, че всички необходими стъпки и съгласувания с Министерството на финансите и с управляващия орган по програмата „Регионално развитие” са направени от община Варна. „Имам уверение, че утре ще получим официалния документ, за да финализираме договора за доставка на автобусите, които всички ние с нетърпение очакваме. Надяваме се утре този дълъг съгласувателен процес да приключи”, добави кметът.

Полският дипломат подчерта, че неговата родина се справя най-добре с използването на европейските фондове, като достига до 75 % усвояемост на средствата от тях. Той предложи Полша да обмени своя опит с Варна, за да се използват по-добре възможностите за модернизация на морската столица.

На срещата с областния управител Иван Великов сериозно внимание бе отделено на възможностите за съвместно участие на двете страни и отделни техни региони по програми на ЕС. Тема на разговора бе също грижата за пребиваващите туристи от Полша.