Кметове и наместници пишат доклад за проблемите в населените места в Община В. Търново
Кметове и наместници пишат доклад за проблемите в населените места в Община В. Търново / Дарик нюз, архив

Обобщен доклад със съществуващите проблеми във всяко населено място на територията на община В. Търново ще изготвят кметовете и кметските наместници. Документът ще бъде представен на кмета Даниел Панов и ръководството на Областната дирекция МВР в старата столица. Решението за това бе взето на традиционната среща между шефовете на полицията и местната власт, проведена на 8 октомври в сградата на Община В. Търново. В нея се включиха временно изпълняващият длъжността директор на ОДМВР – В. Търново гл. инсп. Христо Христов, изпълняващият функцията нач. отдел „Охранителна полиция” гл. инсп. Стефан Николов, началникът на Сектор „Пътна полиция” гл. инсп. Николай Иванов, началникът на полицейското управление в старата столица гл. инсп. Димчо Димов, служители от полицейските участъци в общината, кметът Даниел Панов, заместничката му Снежана Данева, председателя на Сдружението на кметовете и кметските наместници в община В. Търново Благовеста Факирова, кметове и кметски наместници.

Целта на срещата бе създаване на организация за съвместна дейност между полиция и местна власт и в изпълнение на мерките, предприети от ръководството на Министерството на вътрешните работи за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места.
В доклада за оперативната обстановка в общината бе посочено, че извършените престъпления през деветте месеца на 2013 г. са със 141 по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, а разкриваемостта е нараснала. Гл. инсп. Димов посочи, че взаимодействието между служителите от полицейското управление и кметовете и кметските наместници е на много добро ниво. По отношение на поставените на предходната среща проблеми той обясни, че са взети съответните мерки и се полага старание според наличния ресурс да се отстраняват възникналите въпроси.

Даниел Панов акцентира върху проблема с дървосекачите, който беше засегнат и в предходните срещи. Той беше категоричен, че кметовете и кметските наместници също носят отговорност за разрешаването на казусите. Те трябва да следят процесите и при нарушения незабавно да сигнализират полицейските служители.

Гл. инсп. Христо Христов представи пред присъстващите приоритетите в работата на МВР и в частност на Областната дирекция, а именно битовите престъпления, телефонните измами, разпространението на наркотични вещества, икономически престъпления и др. Той обясни, че приема и критики и предложения, стига те да са градивни и да са в полза на обществото. От Община В. Търново изказаха благодарност за оказаното съдействие при оптимизиране на местата за разрастването на системата за видеонаблюдение и увериха, че в най- кратки срокове населените места, оборудвани с камери за видеонаблюдение ще достигнат 25.