ЕП гласува нова резолюция за повече солидарност с бежанците от Сирия
ЕП гласува нова резолюция за повече солидарност с бежанците от Сирия / Gulliver/Getty Images

Европейският парламент ще приеме днес петата поредна резолюция за Сирия от миналата година насам, в която призовава за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, информира БТА.

ЕП цитира в документа данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември 2013 година. По тези данни Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрирани).

Всекидневно хиляди сирийци бягат в съседните държави, а планът на ООН за реакция в Сирия предвижда броят на бежанците от страната да достигне общо 3,5 милиона до края на настоящата година. От началото на конфликта през 2011 г. досега са подадени 52 037 бежански молби в ЕС и неговите най-близки съседи (Швейцария и Норвегия), се посочва в резолюцията. Допълва се, че Германия е приела 14 842 бежанци, Швеция - 14 083, което показва, че тези две държави разглеждат 59 процента от подадените бежански молби от сирийци. Масовите потоци от бежанци продължават да се ускоряват, без никакви признаци за скорошен край на изходящия поток, пише в резолюцията.

Европейският парламент приветства политиката на отворени врати на съседите на Сирия и настоятелно ги призовава да държат своите граници отворени за всички сирийски бежанци. Евродепутатите призовават ЕС да продължи своето щедро финансиране за хуманитарните и всякакви други усилия в отговор на потребностите на хората в Сирия и бежанците към съседните страни. ЕП насърчава държавите от ЕС да откликнат на възникващите остри нужди чрез разселване, в допълнение към съществуващите национални квоти за бежански прием, както и чрез прием по хуманитарни причини. ЕП призовава също ЕС да свика хуманитарна конференция за кризата със сирийските бежанци.

Евродепутатите подчертават необходимостта от солидарност с държавите от ЕС, които са изложени на особен натиск при приемането на бежанци от Сирия. В резолюцията се допълва, че бежанците следва да получават достъп до справедливи и ефективни процедури в областта на убежището.