Няма отстъпление пред турската гранична блокада, проверките на тирове продължават
Няма отстъпление пред турската гранична блокада, проверките на тирове продължават / снимка: DarikNews.bg
Няма отстъпление пред турската гранична блокада, провеките на тирове продължават
67172
Няма отстъпление пред турската гранична блокада, провеките на тирове продължават
  • Няма отстъпление пред турската гранична блокада, провеките на тирове продължават

Блокадата на българо-турската граница продължава. Недоволни от засилените проверки на българските власти турски тираджии втори ден държат под обсада граничните пунктове.

Опашката от тирове към границата с Турция расте непрекъснато. Има опасност ситуацията да се влоши, тъй като прииждащите към границата камиони отказват да спират по паркингите край магистралата. От полицията в Хасково потвърдиха, че не отбиват тировете, защото шофьорите им не искат да се връщат и да чакат, а предпочитат да стоят в опашката, с надеждата, че скоро ще преминат границата.

Появилите се информации, че България е клекнала пред турската блокада бяха отречени от министъра на транспорта Данаил Папазов. На въпрос на Дарик той заяви, че твърдението за разпореждане да се пропускат чужди тирове в нарушение не отговаря на истината. За такова разпореждане пред Дарик съобщиха от асоциацията на българските превозвачи. „Няма такова нещо, проверките продължават. Ние изпълняваме всички задължения по тази инициатива, която в момента включва и проверки на нашите органи от „Автомобилна администрация", каза Папазов.

От снощи е затворен и другият граничен пункт с Турция - Лесово. Там опашката от камиони е над 10 километра. Близо 20 километрова е тапата пред другия изходен пункт към Турция - Капитан Андреево. Според Гранична полиция се пропускат само леки автомобили, микробуси и автобуси. Придвижването им през турския пункт Капъ Куле вероятно е изключително трудно, защото там са пресечени и входната и изходната зона от четири турски тира, паркирали напречно.

Папазов заяви, че проблемът може да бъде решен за пет минути. По думите му той и турският му колега се разбират за минути, но експертите на по-ниско ниво имат различни позиции. Не искаме да се бъркаме в тяхната работа, но в края на краищата когато има проблем, предполагам, че и моят колега, а аз ще се намесим по-твърдо, допусна министърът.