НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци
НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци
67167
НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци
  • НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци

Парламентът отхвърли възможността да не бъдат допускани в страната имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия. Идеята беше внесена от „Атака”, но срещу нея гласуваха останалите три парламентарни групи. Така парламентът отхвърли възможността страната ни да запечата границата и да не допуска повече бежанци.

Точката с предложението за затваряне на граници влезе в дневния ред на пленарното заседание благодарение на подкрепата на ГЕРБ, но впоследствие се оказа, че единствено Атака подкрепя на практика идеята. От опозицията обясниха, че са искали да се предизвика дебат. Така по време на обсъждането националистите разкриха, че в страната влизат не бежанци, а терористи.

Управляващите пък настояха институциите да си свършат работата и припомниха, че страната ни е подписала международни конвенции и трябва да ги изпълнява. Стигна се и до размяна на реплики между Магдалена Ташева от „Атака” и председателя на парламента Михаил Миков.

Магдалена Ташева: „Нека бъдем преди всичко европейци. Тази граница не е само на България. Тя е и на Европейския съюз. Нали много искате България да влезе в Шенген. Няма да влезе, ако границата остава отворена за нахлуването на всякаква човешка сган в България. Това са масови убийци, престъпници, те подлежат на съд”. ”

Михаил Миков: „Има ли България като страна капацитет да се справи с това предизвикателство. Или трябва да кажем, че нямаме капацитет, че не бива да имаме големи очаквания. От възможността България, която е приела арменците, или други бежанци, се е справяла. Онази държава е могла да се справи. Аз смятам, че сега България може да се справи много по-добре”.

След като идеята им беше отхвърлена, националистите отново обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС, че са тройна коалиция и действат срещу националните интереси.