Шестима задържани при вчерашния протест срещу правителството
Шестима задържани при вчерашния протест срещу правителството / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Шестима души са били задържани по време на снощния протест срещу правителството, съобщиха за "Дарик" от СДВР.

Демонстрантите за били арестувани и отведени за кратко в 5-то РУП.

Съставени са им актове за неизпълнение на полицейски разпореждания, след което са освободени.

По-сериозни сблъсъци при блокадата на премиерския кортеж, в която участваха десетки протестиращи, не са регистрирани от полицията.

Вчера решението на Конституционния съд по казуса с депутатския пост на Делян Пеевски отново събуди общественото недоволство. Стигна се до напрежение и сблъсъци между полиция и протестиращи. Кортежът на премиера Пламен Орешарски беше блокиран снощи в центъра на столицата от стотици протестиращи. Акцията беше организирана на кръстовището на улиците „Гурко" и „Г.С. Раковски".

Около 19.00 ч. протестиращи подгониха премиера в района на Софийската градска художествена галерия, където той откри изложбата на Жул Паскин „От Видин до Париж". Гражданите препречиха пътя на автомобила му със скандирания „Оставка", „Боклук" и „Мафия". Служители на НСО и МВР заедно с жандармерията направиха кордон, за да освободят коридор за преминаване на колата. След като премиерът се качи в служебния си автомобил, множеството го съпроводи по ул. „Гурко", като блъскаше по двете правителствени коли и обръщаше по пътя им кофи за боклук.

На кръстовището на ул. „Гурко" и ул. „Г.С. Раковски" протестиращите препречиха пътя на автомобила на Орешарски като насядаха по земята. Колата на премиера направи ляв завой, опитвайки се да премине през тротоара. После протестиращата група се премести пред сградата на Министерския съвет, където според хората премиерът се беше скрил. Под прозорците на кабинета му те продължиха да скандират искания за оставка. Протестиращите хвърлиха димки в краката на представителите на охранителните органи.