Докладчик по делото „Пеевски”: Не е имало конфликт на интереси
Докладчик по делото „Пеевски”: Не е имало конфликт на интереси / снимки: БГНЕС

Конституционният съдия Румен Ненков, който е един от петимата, гласували против завръщането на Делян Пеевски в парламента заяви, че разделението в съдебната практика не е нещо ненормално. „В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества", каза той пред bTV.

Шестима от КС казват, че макар да има несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и този на шеф на ДАНС, той се е възползвал да се освободи от нея. „Другите приемаме, че Конституцията има пряко действие и не препраща към никакъв друг закон", заяви Ненков. В мотивите си шестимата, които осигуриха депутатското място на Пеевски, се позовават на други закона вместо на основния такъв в държавата.

„Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите", коментира Румен Ненков. „Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това", допълни той.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси като докладчик по делото „Пеевски". Съдията е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. „Председателят на съда определя докладчика. Няма конфликт на интереси. Имам повече от 30 години стаж. Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 години", обясни Ненков.

Той отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. „Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 години бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял", каза Ненков.

Той призна, че лично предложил Пеевски да бъде изслушан пред КС, но депутатът така и не уважи поканата.

„Досега не съм се убедил, че КС действа независимо", лаконичен беше Румен Ненков. „Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния", добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си.