Километрични опашки от ТИР-ове на границата с Турция
Километрични опашки от ТИР-ове на границата с Турция / снимки: DarikNews.bg, Хасково
Турски тираджии блокираха границата, заради строги проверки на българските власти
67143
Турски тираджии блокираха границата, заради строги проверки на българските власти
  • Турски тираджии блокираха границата, заради строги проверки на българските власти

Проверки на българската автомобилна администрация разгневиха турски превозвачи. Тази сутрин тираджии блокираха границата с Турция между пунктовете Капъ Куле и Капитан Андреево. Турските шофьори протестират срещу строгия контрол налаган от българските власти.

Късно вечерта от Асоциацията на българските превозвачи съобщиха пред Дарик, че е издадено разпореждане от високо ниво чужди превозвачи, минаващи българо-турската граница, които се движат в нарушение, да се пропускат безпроблемно. Илиян Филипов от Асоциацията заяви, че разпореждането идва от Държавна автомобилна администрация.

По думите му на проверяващите екипи е било наредено, когато установят нарушител да не се съставя акт, а само имената му да бъдат записвани на бял лист. Филипов заяви, че в сряда от Асоциацията на българските превозвачи ще настояват за среща с транспортния министър. „Искаме министърът да ни отговори защо нарушителите не се санкционират и се пропускат безпроблемно през територията на страната”, заяви Филипов.

Блокадата на турско-българската граница продължава вече часове наред.

Четири турски тира затапиха рано тази сутрин пункта Капъ Куле. Камионите са паркирани напречно пред входната врата между Турция и България. Това предизвика огромни опашки и на българска територия. Над 15 км е вече колоната от тирове, автобуси и леки коли пред българския пункт Капитан Андреево.

Турците си затвориха границата, защото не искат да бъдат контролирани и проверявани, коментира пред Дарик Илиян Филипов от Асоциацията на българските превозвачи.

„Досега контролът се извършваше вътре в страната, но 500 турски камиона не можеш да ги спреш. Спираш и проверяваш пет. Няма как вътре в страната да упражняваш 100% контрол. Нашето искане беше точно такова - тъй като турската администрация проверява нас на границата и 100% прави контрол на български превозни средства, по същия начин да има и 100% контрол и на турските превозни средства на нашата граница. Случи се това, което очаквахме, защото всеки втори камион е с нарушение от тяхна страна”, обясни Филипов.

Километрични опашки от ТИРове на границата с Турция
netinfo

По непотвърдена информация причина за започналите проверки задържането на няколко български камиона от турските гранични власти миналата седмица. Тировете са собственост на представител на Асоциацията на българските превозвачи. Според официалното съобщение на Министерство на транспорта повод за проверките са зачестили при тях сигнали от различни превозвачи за неправомерно задържане на български камиони и налагане на такса за преминаване в размер на 3000 евро.

Според Транспортното министерство Турция неправилно тълкува новите условия за международен превоз от и за трети страни. Илиян Филипов заяви, че измислената такса от 3000 евро е започнала да се налага малко след протестите на българските превозвачи през май т.г.

Според запознати в момента се водят преговори между българската и турската администрация, а дотогава блокадата остава.

Други новини от Хасково