Делян Пеевски остава депутат, решиха конституционните съдии
Делян Пеевски остава депутат, решиха конституционните съдии / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Делян Пеевски остава депутат?
67125
Делян Пеевски остава депутат?
Делян Пеевски остава депутат?
  • Делян Пеевски остава депутат?
  • Делян Пеевски остава депутат?

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район. Решението е публикувано на сайта на Конституционния съд.

Искането бе на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба - председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес - 8 октомври 2013 г.

Искането на народните представители не получи изискуемата подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички съдии в Конституционния съд, поради което беше отхвърлено. Според съдиите Димитър Токушев (назначен от Георги Първанов), Пламен Киров (назначен от Георги Първанов), Красен Стойчев (назначен от мнозинството на Тройната коалиция), Стефка Стоева, Борис Велчев (назначен от Росен Плевнелиев) и Гроздан Илиев (назначен от мнозинството на ГЕРБ) искането е неоснователно.

Според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно. Според съдията Цанка Цанкова (назначена от ГЕРБ) искането е недопустимо.

Изборът на злополучния шеф на ДАНС предизвика бурни обществени реакции и в крайна сметка Пеевски реши да се откаже от новия си пост. Спорът е дали той все пак е заел шефската позиция, преди да се откаже от нея. В деня на избора си Пеевски се срещна като шеф на ДАНС с главния прокурор Сотир Цацаров.

Пеевски имаше възможност да даде своето обяснение по случая пред конституционните съдии, но не се възползва от поканата си и не дойде да бъде изслушан. Сутринта пред сградата на Конституционния съд десетина души протестираха с плакат: „Кой предложи Пеевски?"

Делян Пеевски остава депутат решиха конституционните съдии
netinfo

Писмото на Делян Пеевски до КС

Вчера Делян Пеевски изпрати писмо до КС, в което посочва, че не вижда смисъл да се явява на изслушването, защото докладчикът по делото бил предубеден. Той бил внесъл проект за решение по казуса още в края на юли, много преди евентуалното явяване на Пеевски пред съда.

В писмото си Пеевски казва, че е бил сатанизиран от отделни медии и политици, но се надява, че Конституционният съд няма да допусне политическите аргументи да надделеят над юридическите.

Иначе съдия-докладчик по делото е Румен Ненков, баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, посочва БНТ.

Пеевски пише още, че във връзка с изслушването му бил упражняван натиск върху съда от страна на медии, близки до определени политически и бизнес кръгове.

По думите му това ставало с мълчаливото одобрение на държавните институции, включително президентската, както и на политически партии като ГЕРБ.

Делян Пеевски остава депутат решиха конституционните съдии
netinfo

Как се стигна до скандала "Пеевски"

Делян Пеевски бе избран за председател на Държавната агенция „Национална сигурност" на 14 юни. Предложението, направено от премиера Пламен Орешарски, бе подкрепено в пленарна зала със 116 гласа „за", 87 народни представители бяха „против", а един се въздържа.

Предложението предизвика бурни реакции в пленарната зала. След избирането на Пеевски за шеф на ДАНС още същата вечер страната бе обхваната от многобройни протести. В началото те бяха насочени изцяло срещу депутата от ДПС. Недоволството на хората не стихна и след като ден след избора му за шеф на ДАНС Пеевски излезе с писмо, че е готов да приеме решение на парламента, с което да се отмени избирането му. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Пеевски и ще посочи нов шеф на ДАНС. Протестите обаче продължиха, като прераснаха в антиправителствени.

В края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител. Искането беше подписано от 96 депутати - единственият, който не се подписа, бе синът на един от конституционните съдии и депутат от ГЕРБ - Александър Ненков. Конституционният съд реши да покани Делян Пеевски за лично изслушване.

Кой е Делян Пеевски

Делян Славчев Пеевски е роден на 27. 07. 1980 г. Завършва специалност „Право" в Югозападния университет „Неофит Рилски". Син е на ръководещата редица печатни издания и телевизии Ирена Кръстева. Знае английски език. Женен е, има едно дете.

През 2001 г. е член на НДСВ и е назначен от министъра на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски - Пламен Петров, за парламентарен секретар. Възлагат му ръководството на борда на „Пристанище Варна" ЕАД, но по-късно е освободен от този пост, защото все още е студент в ЮЗУ „Неофит Рилски". През март 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба.

През август 2005 г. получава поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Член е и на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие. През 2007 г. срещу него се води дело за изнудване и той е уволнен от поста зам.-министър от премиера Сергей Станишев. Прокуратурата прекратява делото поради липса на каквито и да било доказателство и той е възстановен на поста зам.-министър.

Делян Пеевски е част от парламентарната група на ДПС в 41-ото и 42-ото НС. От 29 юли 2009 е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 година член на Комисията по правни въпроси. В 42-рото Народно събрание е избран за депутат от ДПС от 13 МИР - Пазарджик. Избран за председател на ДАНС на 14 юни 2013 година.

Повече по темата може да прочетете ТУК