Имунизират децата бежанци срещу осем заразни болести
Имунизират децата бежанци срещу осем заразни болести / снимка: БГНЕС, архив
Имунизират децата бежанци срещу осем заразни болести
67094
Имунизират децата бежанци срещу осем заразни болести
  • Имунизират децата бежанци срещу осем заразни болести

От днес в някои бежански центрове у нас започват имунизациите на децата на възраст между 13 месеца и 15 години, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че в момента преки заплахи в здравословен аспект за българското население няма, а нивото на заболяемост сред бежанците е много ниско. Към момента около 20 души, потърсили убежище на територията на страната ни, могат да се нарекат болни, като става въпрос за заболявания на стомаха, вирусни инфекции и един случай на хепатит А, допълни специалистът.

Нивото на заболяемост от заразни болести сред бежанците в някои случаи е по-ниско, от нивото на заболяемост сред българското население в районите, в които са разположени центровете, увери д-р Кунчев: „Разбира се обаче, рискове има и те се крият веднъж в това, че потокът продължава. Ежедневно у нас влизат между 100 и 200 души. Натовареността на центровете все още е много голяма. Надявам се това да бъде преодоляно с разкриването на нови, но за момента в съществуващите бежанците са в сравнително тежки условия в много близък контакт помежду си, което крие рискове при евентуално предаване на заболявания. Естествено е, че това, което се случва сред нашето общество, ще се случва и при тях - сигурно ще има случаи на хепатит, сигурно ще има случаи и на респираторни заболявания”.

Според специалиста няма да се стигне дотам Здравната каса да търси допълнителни средства, за да успее да покрие имунизациите на децата бежанци у нас: „Първо, бройката никак не е голяма - става въпрос за между 500 и 600 деца. Ние правим списъците на децата, които ще бъдат имунизирани, на възраст между 1 г. и 15 г., и тъй като те ползват правата на здравноосигурени, ще ползват тези ваксини, които са налични за изпълнение на нашия календар. Това няма да затрудни по никакъв начин работата за изпълнение на календара”.

Децата бежанци ще бъдат имунизирани срещу 8 заразни болести, сред които дифтерия, тетанус, коклюш, морбили и рубеола, поясниха още специалистите.