Турне Европейските информационни мрежи без граници спира в Елена
Турне Европейските информационни мрежи без граници спира в Елена / DarikNews.bg, архив

Информационно турне „Европейските информационни мрежи без граници" ще мине днес през Елена. Организатори на кампанията са Европейската комисия и европейските информационни мрежи в България.

От 7 до 11 октомври експерти ще посетят пет български града - Перник, Дупница, Севлиево, Елена и Троян, и ще се срещат с граждани, които търсят информация за Европейския съюз. Целта на информационната кампания е повишаване на информираността на гражданите в по-малки населени места по въпроси, свързани с ЕС.

Във всеки град ще бъдат разпространявани безплатни информационни материали, ще бъдат давани съвети по различни теми като права на гражданите на ЕС, годишните приоритети на ЕС, възможности за работа и обучение в ЕС, потребителски права, политики на ЕС, законодателство, програми и възможности за финансиране, бизнес в ЕС, аудиовизия и др. Ще се провеждат и различни занимателни и образователни игри, викторини с награди и колело на късмета.

В Елена екипът ще бъде от 10:00 до 13:00 ч. днес на централния градски площад.

Информационните центрове Европа Директно също ще се включат активно в турнето по места. Очакваните резултатите са чрез кампанията гражданите да получат лесен достъп до информация и възможността да изразят своите мнения в области на дейност на ЕС, които имат въздействие върху всекидневния им живот. Турнето е традиционна инициатива на европейските информационни мрежи и тази година се осъществява по повод на Европейската година на гражданите