102 деца от различни етноси се научиха на толерантност в Семерджиево
102 деца от различни етноси се научиха на толерантност в Семерджиево / netinfo

Състоя се заключителната конференция, свързана с проекта „Да бъдем приятели – различни, но единни и толерантни”, на която присъства и заместник-областният управител на Русе Айлян Карамехмедова. Проектът на стойност 84 212,17 лв се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Бенефициент по проекта е ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Семерджиево, а негови партньори са дружеството за културни връзки с Турция „Гюнеш“ в Русе и местното Народно читалище „Просвета-1927” .

По време на конференцията ръководителят на проекта Меджбуре Ефраимова представи общите и специфични цели, основните целеви групи, както и дейностите, които са изпълнени през последната година по него. Тя сподели, че в инициативите по проекта са се включили 102 деца. 14 учители в местното училище са преминали специално обучение за работа в мултикултурна среда. В учебното заведение пък е била оформена битова стая и „Музей на етносите“ с български, ромски и турски кът.

102 деца от различни етноси се научиха на толерантност в Семерджиево
netinfo

На голям интерес са се радвали ателието по готварство, където децата са научили рецепти и начини на приготвяне на разнообразни гозби /Кьобете, Шълбьорек, Карнъ ярък /, както и плетенето на шалове в клуба по „Ръкоделие“. В „Дунавски звуци“ момичетата и момчетата от Семерджиево са научили нови стъпки в някои традиционни танци, както и да свирят на различни инструменти. В някои от клубовете пък с ентусиазъм са се включили родители, баби и дядовци, отчете Ефраимова.

Проведени са и редица мероприятия, като честване на Международния ден на майчиния език, Гергьовден и Хъдреллез, Етнофестивал включващ ученическа конференция, среща на религиите, Ден на поезията и театъра.

Директорът на на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Семерджиево Емил Тюлеков сподели, че не липсва интерес от деца и родители за продължаване на дейностите в различните клубове, но към момента липсват варианти за тяхното финансиране след края на проекта.

„Настоящият   документ   е   изготвен   с   финансовата   помощ   на   Европейския   социален фонд.
ОУ“Св.св.Кирил и Методий“, с.Семерджиево, обл.Русе носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Министерството на образованието и науката."