160 години от рождението на проф. Стефан Панаретов
160 години от рождението на проф. Стефан Панаретов / ГЕРБ - Сливен

Координаторът на структурите на ГЕРБ в област Сливен Марин Кавръков присъства на честването на 160-та годишнина от рождението на видния дипломат и дарител Стефан Панаретов в село Панаретовци. Кавръков подари на читалището от името на областната организация на партията копие от портрета на Стефан Панаретов и материали за делото и живота му от личната си библиотека.

„За мен отбелязването на годишнината беше едно специално събитие. Много е важно гражданите на Сливен да знаят повече за Стефан Панаретов, който е бил изключителен хуманист и достоен българин, пример за подражание. Съжалявам, че по време на тържеството хората станаха свидетели на пренебрежително отношение от страна на кмета Кольо Милев и опитите му да опорочи годишнината. Демонстративно не ми бе дадена думата и кметът отправи обидни квалификации по адрес на Политическа партия ГЕРБ и каза, че можел да подари 10 картини, не една. Напълно недостойно и неприемливо поведение за кмет на община”, каза Марин Кавръков.

Припомням, че през 2010 г. по инициатива на Марин Кавръков, тогава областен управител на Сливен, се намери информация къде са погребани тленните останки на видния гражданин на Сливен. Със съдействието на министъра на външните работи Николай Младенов, след запитване в общината на американската столица Вашингтон чрез Българското посолство, в Сливен бе получена информация от Службата за публични регистри на федералната столица. Съдействие по въпроса бе оказано и от кабинета на кмета Ейдриън Фенти. Проф. Панаретов е погребан на 21 октомври 1931 г. в гробището Рок Крийк (Rock Creek Cemetery). От посолството изпратиха снимки на гроба и карта на гробищния парк, предоставени бяха и копия от смъртния акт и завещанието на Панаретов. Марин Кавръков се ангажира всяка година областна администрация да праща цветя във Вашингтон и почита паметта на Стефан Панаретов.

Стефан Панаретов Хаджиилиев (1853-1931) е роден в Сливен. Той е просветен деец през Възраждането и дипломат и общественик след Освобождението.Член е на Българското книжовно дружество и на Българската академия на науките. Изключително много допринася за запознаването на световното обществено мнение с турските жестокости по време на Априлското въстание. Важно е участието му в движението против решенията на Берлинския конгрес. Д-р Панаретов става пръв български пълномощен министър във Вашингтон (1914-1925). На 22 декември 1914 г. е приет тържествено в Белия дом от президента на САЩ Удро Уилсън. На него Панаретов връчва акредитивните си писма, като декларира в словото си, че главната линия на политиката, която ще следва в българо-американските отношения, е „да се засилват приятелските връзки, честито съществуващи между България и САЩ”. На достолепната възраст от 78 години той умира във Вашингтон. Д-р Панаретов оставя цялото си състояние, възлизащо на около 5 млн. лв., за подпомагане на българското просветно и културно развитие.

 

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ГЕРБ