Богомил Манчев вече е обвиняем, гаранцията му е 1 млн. лв.
Богомил Манчев вече е обвиняем, гаранцията му е 1 млн. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Богомил Манчев вече е обвиняем, гаранцията му е 1 млн. лв.
67065
Богомил Манчев вече е обвиняем, гаранцията му е 1 млн. лв.
  • Богомил Манчев вече е обвиняем, гаранцията му е 1 млн. лв.

Рекордна гаранция от 1 милион лева бе определена на директора на консултантската фирма „Риск Инженеринг" Богомил Манчев. Това обяви адвокатът му Менко Менков, който дойде с клиента си в Столичното следствие, за да му бъдат повдигнати обвинения.

Разследващите твърдят, че Манчев, заедно с шефа на компанията „Уорли Парсънс" Събин Събинов, са помогнали на последния директор на Националната електрическа компания Крум Анастасов да присвои сумата от 8 млн. лв.

Преди две седмици офисите на Манчев бяха ударени от Прокуратурата, ДАНС и МВР при акция срещу плащания по проекта АЕЦ „Белене" след неговото замразяване от държавата.

„Договорът днес е валиден. Те могат да ми повдигат каквито и да искат обвинения, но ще си ги платят всичките пари с лихвите, до една стотинка", заяви на излизане от Следствието Манчев: „Включително и тези, които го правят обвинението, защото, повтарям го за сетен път, това е частна поръчка, ползвайки държавата, за да унищожават компанията. Да те атакуват, че имаш законен договор... Ти си в съдебна процедура, стига се докрай и казваш: сега, ако обичаш, да ми платиш и лихвите, да ми платиш едностранното прекратяване на договора, защото договорът е прекратен на 29 март, когато е било валидно последното споразумение между „Атомстройекспорт" и НЕК. Всички договори надолу са валидни, до един".

Адвокатът на Манчев - Менко Менков, определи обвинението като "много странно", защото в него пишело, че на неустановени дата и място, Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" са подбудили и подпомогнали директора на НЕК да присвои "някакви пари": „Подбудителство към длъжностно присвояване и помагачество. Става въпрос за 8 милиона лева. Мярката за неотклонение е 1 милион лева парична гаранция".