БАН открива регионален център в Монтана
БАН открива регионален център в Монтана / Петя Димитрова
Златко Живков
67047
Златко Живков
акад.Воденичаров
акад.Воденичаров
  • Златко Живков
  • акад.Воденичаров
  • акад.Воденичаров

Меморандум за сътрудничество подписаха кметът на Монтана Златко Живков и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров днес. В града се открива и регионален център на БАН. Учени и управници ще си сътрудничат за развиване на образованието и икономиката в района.

Община Монтана и БАН ще подготвят съвместни проекти за следващия програмен период на Европейския съюз. Монтана е 12-тия град в който академията открива свои център. Това е решение за подобряване на връзката, събиране на учените и окрупняване на целите им за изследвания, които да бъдат по-полезни и продуктивни за страната.

Една от задачите на регионалните центрове, разкрити от БАН в страната, е да бъде отворена дискусия върху предложените от академията възгледи на основните национални цели. „Трябва да си отговорим накъде искаме да върви България и какво искаме да постигнем в следващите 30 години, уточни академик Стефан Воденичаров. Той повтори трите направления развити в документа - духовното развитие като гаранция за личното достойнство на българите, създаване на условия за високо благосъстояние, чрез възраждане на икономиката и нов обществен договор за силна правова държава. Според академика българите сме бедни, защото не работим.