Център за настаняване от семеен тип разкри Община Г. Оряховица
Център за настаняване от семеен тип разкри Община Г. Оряховица / Дарик нюз

Нова социална услуга- Център за настаняване от семеен тип, разкрива Община Г. Оряховица по проект „С грижа за всяко дете”, осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Сградата на центъра е изградена по друг проект- „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в гр. Горна Оряховица”, информира кметът на общината инж. Добромир Добрев.

14 деца и младежи ще бъдат настанени в центъра. 12 от тях са от Домовета за деца с умствена изостаналост и физически увреждания в стражишкото село Полски Сеновец и в еленското Илаков рът. Другите 2 са деца в риск от община Горна Оряховица.

Проектът ще се реализира в продължение на 16 месеца, считано от 1 октомври 2013 г., и по него ще бъдат назначени 14 служители. Центърът ще има ръководител, социален работник, медицинска сестра, седем детегледачки, хигиенист, огняр. Всички те ще бъдат обучени да обгрижват потребителите.

Основната цел е да се създаде устойчив модел на услуга за деинституционализация на деца и младежи в риск, настанени в специализирани институции. Сумата на безвъзмездната финансова помощ е 176 007 лв., целта е след приключване на проекта центърът да продължи да функционира като делегирана държавна дейност.

Общината е сред първите у нас с добре развити социални услуги, коментира заместник- кметът на Г. Оряховица Йорданка Кушева. Сред тях са домашен социален патронаж, трапезария, дневни центрове за възрастни хора и деца с увреждания, приемна грижа, личен асистент, център за социална рехабилитация и др. Обзаведена е база за нов Център за обществена подкрепа с капациет 40 души, но вече втори финансов министър не отпуска необходимите 70 000 лева за заплати и осигуровки на 13 служители, за да започне работа.