ИАРА няма да идва в Бургас
ИАРА няма да идва в Бургас / Пресцентър

Изпълнителната агенция  по рибарство и аквакултури няма да се мести в Бургас, както беше решило миналото правителство на 23 май 2012 година. Според сегашния министър на земеделието и храните Димитър Греков, преместването „крие много рискове свързани с проблеми с комуникацията с други ведомства, затруднения по набирането на персонал, а освен това любители–риболовци и сдружения са против”. Депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Димитър Бойчев, които повдигнаха въпроса в Народното събрание, изпратиха остро протестно писмо до медиите в града. В него те заявяват:

„В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба. На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са разположени в Бургаска област. Десетки жители на региона са с дипломи със специалност „Промишлен риболов и аквакултури”, а за специалистите от София, които искат да се преместят в Бургас, общината е поела ангажимент за настаняването им в общински жилища.”

Вълков отбелязва още, че по повод твърдението на министъра, че решението за промяната на местоположението не се подкрепя и от бранша, за една седмица били събрани хиляди подписи от бургазлии в подкрепа на решението. Имената и подписите на хората са в Министерски съвет.