Уволниха шефа на Агенцията за бежанците
Уволниха шефа на Агенцията за бежанците / снимка: DarikNews.bg, архив
Уволниха шефа на Агенцията за бежанците
67005
Уволниха шефа на Агенцията за бежанците
  • Уволниха шефа на Агенцията за бежанците

Правителството освободи от длъжност председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Сред причините за освобождаването му са незадоволителни резултати в организацията по осигуряването на места за бежанци и незадоволително сътрудничество с европейските институции за осигуряване на финансиране за справяне с бежанския поток. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

За ръководител на структурата ще бъде предложен полк. Николай Чирпанлиев, който към момента работи в инспектората на военното министерство. 

Вицепремиерът Цветлин Йовчев обясни още, че се обсъжда България да поиска задействането на Директива 55 на Европейската комисия, която ще позволи на страната ни да получи финансова помощ за справяне с бежанския поток, както и право да транспортира част от хората на територията на други държави членки.

„Въвеждането на Директива 55 е една тежка процедура, която изисква време, така че никой не би могъл да се ангажира със срокове. Първо дали нашето искане ще бъде удовлетворено, ако стигнем до такова решение. Искам да потвърдя още веднъж – нямаме взето такова решение”, обясни министърът.

Ако се запази темпът на навлизане на бежанци у нас, до края на годината ще са нужни около 30 млн. лева допълнително, посочи вътрешният министър, и подчерта, че затварянето на границата с Турция е изключително краен вариант.

Ако се запази темпът на навлизане на бежанци у нас, до края на годината ще са нужни около 30 млн. лева допълнително, посочи вътрешният министър, и подчерта, че затварянето на границата с Турция е изключително краен вариант. „Относно затварянето на границите - това се касае за такова покритие на границата, което да не допусне физическото преминаване на нелегални имигранти. Реализирането на един такъв план ще струва 11 млн. лева на месец. А едно такова решение ще ни вкара в колизия с редица международно спогодби”, каза Йовчев. 

Министърът съобщи още, че вече има задържани рискови емигранти, преминали границата ни с Турция.

Според данните до края на септември от началото на годината 5815 души нелегално са преминали границата на България. Увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември.

В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места. Това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец, съобщи министър Йовчев. Драстично се увеличава броят на семействата, които търсят закрила, коментира още той.

Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме ще възлизат на 30 млн. лева, призна министърът.