Орешарски: Прекомерно честите вотове на недоверие не водят до желания резултат
Орешарски: Прекомерно честите вотове на недоверие не водят до желания резултат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Никога не съм отричал вота на недоверие като парламентарен инструмент, но ми си струва, че като всеки инструмент прекомерно честото му използване не води до необходимия резултат. Така премиерът Пламен Орешарски коментира в кулоарите на Народното събрание заявката на ГЕРБ да внесе още тези дни нов вот на недоверие към кабинета.

Според него е добре да се знаят темата и мотивите. Министър-председателят обаче засега е категоричен, че няма да подаде оставка, защото се ползва с необходимата парламентарна подкрепа - на БСП и ДПС. Многократно съм отговарял, че ще си подам оставката, когато нямам необходимата подкрепа в Народното събрание, повтори Орешарски.

„Още повече измежду аргументите за вота аз не открих нито един сериозен. Ако вие откриете един сериозен аргумент, съм готов и с вас да дискутирам”, обърна се той към журналистите. По думите му очевидно вотът е имал други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране.

Премиерът не взе отношение по думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който не очаквал персонални промени в кабинета до евроизборите догодина. Попитайте г-н Местан, препоръча Пламен Орешарски.

Той бе лаконичен и за мерките, които Министерският съвет ще напише за подобряване събираемостта на здравните вноски - когато влязат в бюджета за догодина, ще обсъждаме в пакет всички, уточни премиерът.

Министър-председателят засега не бил обмислял вариант да бъде забранено на офшорните компании да притежават българските медии. Но мога да помисля, изпълнявам програмата, която беше гласувана в парламента, подчерта той.