Станишев: ГЕРБ цели делегитимация на парламента
Станишев: ГЕРБ цели делегитимация на парламента / снимка: БГНЕС
Станишев: ГЕРБ искат единствено делегитимиране на парламента
66997
Станишев: ГЕРБ искат единствено делегитимиране на парламента
  • Станишев: ГЕРБ искат единствено делегитимиране на парламента

Лидерът на социалистите Сергей Станишев е гласувал против вота на недоверие към кабинета, призна самият той, като изтъкна аргументи за това от трибуната на Народното събрание.

По думите му в мотивите и поведението на ГЕРБ е проличало разбирането им за това каква е работата на опозицията, което той не приема. В подкрепа на аргумента си Станишев цитира думи на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че „работата на опозицията е да пречи". „Не да коригира, не да предлага алтернатива, а да пречи на работата на парламента и правителството", каза той.

Според Станишев истинските мотиви на опозицията за вота на недоверие нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Той напомни, че първоначалните намерения на ГЕРБ бяха за искане на вот на недоверие за цялостна политика, след това решиха да искат серия от вотове по секторни политики, като първият да е за инвестиционното проектиране.

Истинските мотиви всъщност са делегитимацията на парламента, категоричен е Станишев.

Първият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски очаквано не успя. При процедурите по провеждането му обаче се породиха редица дебати и прецедентът партията, която иска вота, да не се регистрира в заседанието за дебатите му. ГЕРБ внесоха повторно искане за вот на недоверие към правителството за политиката в областта на инвестиционното проектиране.