Екип от финансово-стопанска гимназия заминава на работна среща в Норвегия
Екип от финансово-стопанска гимназия заминава на работна среща в Норвегия / netinfo

Преподавателка и две ученички от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” заминават за поредната работна среща по проект  „Регионална  и културна идентичност на младите хора в епохата на  глобализацията”, която ще се състои в норвежкия град Дрьобак, разположен на 30 км от столицата Осло. Проектът се осъществява на немски език по секторна програма „Коменски” на програма „Учене през целия живот”, припомнят от учебното заведение.

Тема на срещата е „Народни танци и носии”. За Норвегия добричките ученички Александра Атанасова и Галина Богданова са подготвили презентация за етнографските области в България, за спецификата на танците и носиите във всяка една от тях. Двете гимназистки ще участват и в уъркшоп по народни танци, както и в заснемането на филм на младежка тематика, който ще бъде единият от продуктите на проекта. Момичетата танцуват във фолклорния ансамбъл на училището, който е носител на многобройни международни награди. Те ще представят фолклорното наследство на България пред партньорите от Германия, Естония, Унгария, Турция, Белгия и Норвегия, тъй като те

Програмата в страната на фиордите е много наситена. Освен посещения на училището в Дрьобак, на Осло и на селището Сон тя включва много опознавателни игри, гостуване в домовете на норвежки ученици, разходка с корабче из фиордите, както и запознаване с обичаите  и кухнята на саамите – коренното население на Норвегия.