Румен Петков: Превърнаха секционните избирателни комисии в пощенска кутия
Румен Петков: Превърнаха секционните избирателни комисии в пощенска кутия / снимка: DarikNews.bg

Образцова кампания с много голям залог и с много голям заряд.

Така бившият депутат от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Румен Петков определи предизборната кампания на избрания вече за кмет на Община Белене Момчил Спасов.

Според Петков кампанията е образцова, защото макар и проведена в условията на много тежка кризисна политическа обстановка и усложнявана допълнително по един или друг начин, в нея е надделяло позитивното и погледа в бъдещето на Белене.

"С този избор гарантираме, че на кормилото на общината застава изключително подготвен човек", каза Румен Петков.

"За съжаление промените в изборната нормативна уредба, които бяха приети от ГЕРБ дадоха изключително лош оттенък върху изборния процес във всички общини, в които се проведоха избори на 29 септември", коментира той.

Петков уточни, че при всички избори, които са правени досега от 1990 г. насам, винаги преброяването на гласовете след приключването на изборния ден е траело максимум 3 до 4 часа.

"Тази сутрин броенето на гласове е приключило в 04:00 часа, поради една безумно наложена процедура от събирането на всичките избирателни бюлетини в ОИК, изсипването им там, преброяването на бюлетините и след това на гласовете за кандидатите", обясни той.

Според Петков по този начин обществото губи представа за съотношението на силите на територията на всяко едно населено място, както и за реалното разположение и подкрепа за съответните кандидати.

"Имаме едно безумно натоварване на ОИК и едно по същество обезвъздушаване на секционните избирателни комисии, защото те са превърнати от г-жа Фидосова и компания в една недобре организирана пощенска кутия".

Според Румен Петков парламентарно представените сили трябва да направят своите изводи и веднага да бъдат внесени промени.