Миков очаква всички партии в НС да участват в обсъждането на бюджет 2014
Миков очаква всички партии в НС да участват в обсъждането на бюджет 2014 / снимка: DarikNews.bg
Миков очаква всички партии в НС да участват в обсъждането на бюджет 2014
66943
Миков очаква всички партии в НС да участват в обсъждането на бюджет 2014
  • Миков очаква всички партии в НС да участват в обсъждането на бюджет 2014

В края на октомври ще влезе за обсъждане в пленарна зала бюджетът за 2014 г., обяви във Велико Търново председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той очаква в обсъждането на закона да вземат участие народните представители от всички парламентарни групи. Миков бе гост на тържественото откриване на новата учебна година във Великотърновския университет.

Ректорът проф. Пламен Легкоступ връчи на шефа на парламента папка с няколко предложения за промяна в методика на финансиране на висшето образование у нас. Михаил Миков коментира, че са необходими законови промени в начина на финансиране на университетите, но те едва ли ще бъдат направени до края на годината.

Критериите трябва да се преразгледат с оглед на значително намалената издръжка на един студент и демографското състояние на страната през последните години, посочи шефът на Народното събрание.

"Смятам, че министерството на образованието ще обсъди тези предложения и едни промени в закона да направят по-съответно и финансирането, и най-вече законовите критерии за него. Тук ние сме длъжници. Значително бе намалена издръжката на един студент, демографското състояние на страната - все фактори, които повеляват да се преразгледат законовите критерии", каза Миков.

Председателят на НС каза още, че първите точки в дневния ред на парламента за тази седмица ще бъдат исканата му оставка от опозицията и вотът на недоверие към кабинета.