Дарителски книжен фонд Цвета за цветовете на езика стартира бивша възпитаничка на Езикова гимназия
Дарителски книжен фонд Цвета за цветовете на езика стартира бивша възпитаничка на Езикова гимназия / Дарик нюз, архив

Дарителски книжен фонд „Цвета за цветовете на езика“ стартира в Езиковата гимназия „Проф. Асен Златаров“ моделът Цвета Калейнска в Европейския ден на езиците. Инициативата има за цел да разшири и обогати фонда на училищната библиотека на английски език и да стимулира учениците да четат повече книги в оригинал. Цвета дари първите 40 учебника и книги на английски език, като пое ангажимента да поддържа през годините дарителския книжен фонд, който основава.

В откритото писмо, отправено към бившите възпитаници на Езиковата гимназия, чрез социалните мрежи, Цвета призова всички, живеещи в чужбина да последват нейния пример и да обновят книжния фонд на училищната библиотека.

“Обръщам се към вас, приятели! Пазете вашите книги и когато им се наситите, дарете ги в книжния фонд. За да може, така както ние успяхме и свободно побеждаваме света на неговия език, тези след нас да четат и вървят след нас. За да наложим всички ние новото лице на знаещият, можещият, комуникиращият, побеждаващ български млад човек – в България, в Европа и в света!”, пише в отвореното писмо Цвета Калейнска.

Тя е стратег по социални мрежи и работи за корпорацията db5 в Ню Йорк, консултирайки  големи компании като филмовото студио Парамаунт, Тойота, НАСКАР и Сони. Родена е във Велико Търново и е възпитаник на Езиковата гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“. През 2008 се премества в САЩ, където учи висше образование в две бакалаварски степени по Маркетинг и мениджмънт и по Международен бизнес и икономика в колежа “Св. Франциск”- Ню Йорк. По настоящем е студентка в Градския университет на Ню Йорк в Колеж Барух, където учи магистратура. През 2010 г. като Мис България Диаспора САЩ, е коронясана за Любимка на публиката в международния конкурс Мис Диаспора Моделс и започва кариерата си на модел, въпреки 165 сантиметровия си ръст. Владее свободно пет езика.

Стимулирането на четенето сред младите хора е една от основните каузи, на които се е посветила младата великотърновка. Цвета бе и едно от лицата на националната инициатива  „Да напълним Студентски град с книги“ на информационна агенция “Дартс нюз”, провела се през 2012.