Шофьорите ще могат да подават оплаквания за нелоялни служители на КАТ
Шофьорите ще могат да подават оплаквания за нелоялни служители на КАТ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шофьорите ще могат да подават оплаквания за нелоялни служители на КАТ
66855
Шофьорите ще могат да подават оплаквания за нелоялни служители на КАТ
  • Шофьорите ще могат да подават оплаквания за нелоялни служители на КАТ

Въвеждат система, чрез която хората ще могат да подават сигнали за нерегламентирани проверки или корупционно поведение от страна на пътните полицаи. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев след провеждането на Национално съвещание на МВР, на което са били обсъдени проблемите и мерките за справяне с корупцията на пътя. Според новите правила, които вече са в сила, патрулите на КАТ ще могат да спират автомобили само в определени случаи, когато има фрапиращо нарушение на правилата на движение.

Шофьорите ще могат да подават оплаквания за неправомерни действия от страна на служителите на КАТ по телефона или по интернет. Предстои всеки един патрул на КАТ да бъде снабден с GPS устройство. По този начин ще се знае къде се намира той в момента и дали изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител, заяви вътрешният министър.

По думите му, полицаите ще разполагат и с таблети, в които ще въвеждат информация за всички случаи, в които има спрян автомобил. Освен това за справянето с корупцията служителите ще бъдат длъжни да съобщават в районните управление за всички спрени автомобили и конкретните причини, които са наложили проверката, обясни Цветлин Йовчев.

„Не очакваме, че от понеделник тези случаи ще спрат, не е така и си даваме сметка за това. Пътят ще бъде дълъг, но аз очаквам, че съвсем скоро вече ще се забележи положителната реакция на мерките, които ще се прилагат", допълни вътрешният министър.

Йовчев заяви още, че промяната в поведението на пътните полицаи е дълъг и сложен процес, но в скоро време ефектът от нормативните промените ще бъде налице. Ако все пак нововъведените мерки не дадат резултат ще се пристъпи към отстраняване на полицейски началници.