България с най-висок риск за енергийната сигурност сред 75 страни
България с най-висок риск за енергийната сигурност сред 75 страни / netinfo
България с най-висок риск за енергийната сигурност сред 75 страни
66814
България с най-висок риск за енергийната сигурност сред 75 страни
  • България с най-висок риск за енергийната сигурност сред 75 страни

Рисковете за енергийна сигурност на България са едни от най-високите в международно изследване. Това заяви Мартин Цанов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. Страната заема последното място в класация на 75 страни, като изследването е проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и обхваща периода от 1980 година досега.

Поради изключително ниското ниво на доходи, всяко едно увеличение на цените на електроенергията води до сериозни социални сътресения, поясни Цанов. По думите на анализатора влошаването на резултатите за България спрямо останалите страни, се дължи на големите енергийни разходи и тяхната променливост.

Условно, България има над 3000 процента колебание в разходите си за енергия. Негативните резултати идват от енергийната интензивност и високите цени на петрола и газа, които страна купува.

Цанов допълни, че високата цена на газ може да се понижи, чрез алтернативни доставки и местно производство.Процентът на разхода на електроенергия и в домакинствата, и в индустрията е прекалено голям в сравнение с дохода, обясни Ценов.

Експертите са категорични, че разходите да внос трябва да отговарят на мащабите на страната и общото икономическо развитие.