Служители на „Български пощи” излязоха на протест
Служители на „Български пощи” излязоха на протест / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Служители на „Български пощи” излязоха на протест
66802
Служители на „Български пощи” излязоха на протест
  • Служители на „Български пощи” излязоха на протест

Служители на Български пощи протестираха в столицата. Лозунгите в демонстрацията на недоволство бяха „Не на ликвидацията на Български пощи", „Добри услуги за гражданите" и „Достойни доходи за работещите". Основната причина за протеста са възнагражденията на хората, които възлизат на около 300 лева, а някои дори и по-малко поради това, че са на по-кратък работен ден.

Ръководството на КНСБ внесе в Министерския съвет декларация с исканията на служителите на "Български пощи". Лидерът на профсъюза Пламен Димитров заяви, че синдикатите настояват за ясни гаранции от управляващите партии и кабинета, че пощите няма да се приватизират и държавата ще има грижа за тях, ще изготви заедно с КНСБ оздравителен план за дружеството, който включва повишаване на приходите и оптимизиране на разходите. В тази връзка профсъюзът иска и допълнително между 5 и 6 млн. лв. от актуализирания бюджет, за да се гарантира ресурс от поне 12,5 млн. компенсация за универсалната пощенска услуга от дължимите 22 млн. лв. за 2011 година. Димитров подчерта, че иска да чуе лично от премиера, че средствата ще бъдат осигурени. Така ще стане възможно увеличението на заплатите на експлоатационния персонал от 1 ноември с 10 на сто.

Служители на Български пощи излязоха на протест
netinfo

Министърът на транспорта Данаил Папазов излезе сред протестиращите и ги увери, че голяма част от исканията ще бъдат удовлетворени. До края на годината ще бъдат отпуснати 6,5 млн. лв., които трябва да доведат до стабилизация на дружеството за този период. В бюджета за следващата година се залага увеличение на възнагражденията на експлоатационния персонал с 10 на сто, а през тази година да има надбавки в същия размер. За получаващите най-ниски възнаграждения, повишението ще е по-голямо. Министърът каза, че не се предвижда приватизация на пощите и не е обсъждан такъв вариант.

Служители на Български пощи излязоха на протест
netinfo