Дойче веле: Не заради писмото от КТБ се разделихме с Бедров и Барух
Дойче веле: Не заради писмото от КТБ се разделихме с Бедров и Барух / netinfo

В отговор на множеството гневни реакции и писма от България за отстраняването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух Deutsche Welle (Дойче веле) разпространи писмо, в което уточнява причините за това решение.

От медията подчертават, че писмото на Корпоративна търговска банка (КТБ), в което тя се оплаква от материали на двамата автори и засягането на името на мажоритарния й собственик Цветан Василев, не е причина за решението и твърдят, че то е взето независимо от него.

Миналата седмица от българската редакция на Deutsche Welle (DW)съобщиха, че са се разделили с работещите на хонорар коментатори Еми Барух и Иван Бедров. От медията заявиха, че причината за това е, че проверка на публикациите на българската редакция е показала, че няколко материали на двамата журналисти не съответстват на журналистическите стандарти на германската медия.

До проверката се стигна след писмо от българската КТБ до Deutsche Welle, в което банката критикува публикациите на българската редакция по адрес на председателя на Надзорния й съвет Цветан Василев, че са били едностранчиви.

В днешното си писмо от медията подчертават, че са прекратили да работят с двамата журналисти заради нарушение на журналистическите стандарти на медията: „Критичният поглед върху политическите развития в България действително намира място сред централните задължения на международната германска медия Deutsche Welle. Може би именно в този контекст двамата журналисти са представили погрешно ролята на DW. Медията обаче е задължена - на базата на законовия си статут и на собственото си разбиране - да се придържа към обективност, неутралност и балансираност. Приложен към всички публикации, този принцип означава, че всички гледни точки трябва да бъдат равнопоставени. Твърденията в коментарите трябва да се основават на проверими факти", обясняват в писмото Кристиан Грамш, програмен директор, Верица Спасовска, редактор за Централно-югоизточна Европа и Александър Андреев, главен редактор „Български новини".

Тримата подчертават, че в работата на двамата журналисти на свободна практика невинаги е било така и те не са се придържали към журналистическите стандарти на DW: „Тези стандарти са описани в Журналистическия наръчник, който е познат на всеки журналист в медията. Само и единствено поради тази причина DW решава за момента да прекрати работните си отношения с госпожа Барух и господин Бедров. Ние с удоволствие бихме говорили с тях за нашите журналистически стандарти и за работа с Deutsche Welle, ако двамата поискат това".

По-нататък в писмото отново се подчертава, че взетото решение няма нищо общо с писмото от КТБ: „Като германска международна медия DW не взима страна и не играе роля във вътрешното медийно пространство в България, което ние, в Германия, възприемаме като изключително поляризирано. Нашата цел е хората в България да сформират своето мнение на базата на цялостната и обективна информация, която ние предаваме. Тези принципи очевидно не са били съобщени на журналистите на свободна практика в българската секция. Затова ръководителят й Александър Андреев поема пълна отговорност", посочват от Deutsche Welle.

Започнали са разговори с него за вземането на редица мерки за осигуряването на необходимото качество и спазването на журналистическите стандарти в българската секция. "Бъдете сигурни, че Deutsche Welle ще продължи да пише пълно и критично за развитието на политическата ситуация в България", гарантират от медията в края на писмото си.

Иван Бедров заяви пред „Дневник", че DW не го е запознала с наръчника си с журналистически стандарти: „Конкретният отговор е не. Повече от половин година продължи нашето сътрудничество и нито веднъж не съм получавал обратна връзка, че нещо не отговаря на нечии стандарти и изисквания. Дори напротив - получавал съм благодарности", добави Бедров.

По думите му той и Барух нямат администраторски права върху сайта на DW: "Ние не можем да си измислим нещо и да го публикуваме. Преди то да бъде публикувано, минава през няколкостепенен редакторски контрол", обясни той и допълни, че дори нещо да не отговаря на нечии стандарти, след това "тази огромна машина има механизми да вкара нещо в правия път". "Това нито веднъж не се е случило с мен. Нито веднъж не съм получил обратна връзка, че нещо не е както трябва", посочи още журналистът. На 13 септември той е изпратил писмо по електронната поща до редакцията на германската медия в въпроси кои негови текстове не отговарят на изискванията им, от кои дати и кои стандарти са нарушени. Журналистът каза, че досега DW не му е отговорило, а на част от питанията си отговори открива в двете официални позиции на редакцията, разпространени до медиите. "С мен няма абсолютна никаква комуникация", каза той.

"Нито аз съм получил писмо, нито аз съм огласявал позиция", заяви Бедров, попитан как ще коментира несъгласието на КТБ. "Затова дали има неверни факти отново стигаме до същината на въпроса кои са тези факти. Когато имаме конкретен пример, тогава ще коментирам", добави журналистът.

Междувременно от Българския хелзинкски комитет (БХК) изпратиха отворено писмо до ръководителя на редакциите за Източна Европа на DW Верица Спасовска във връзка с отстраняването на Еми Барух и Иван Бедров. Според БХК решението е взето след натиск на КТБ, при непрозрачна процедура и без ясна и подробна аргументация. БХК призовава медията да даде много по-детайлни обяснения за това точно кои журналистически стандарти на DW са нарушени, в точно кои текстове, точно по какъв начин. От правозащитната организация искат и да бъде преразгледано решението за отстраняване на двамата коментатори.