М. Захариев: Само с декодери  не може да се гледа цифрова ТВ, трябва и промяна при антените
М. Захариев: Само с декодери не може да се гледа цифрова ТВ, трябва и промяна при антените / снимка: БГНЕС

Преувеличена е заплахата, че до един милион българи могат да останат без безплатна телевизия на 1 октомври, когато ще бъде изключен аналоговият телевизионен сигнал в страната. Това коментира в интервю за Дарик депутатът Мартин Захариев. Като член на парламентарната медийна комисия и комисията по транспорта и съобщенията той призна, че има райони в страната, които ще се окажат след седмица без покритие с цифров сигнал, но броят на засегнатите българи според Захариев няма да бъде голям.

Депутатът обаче разкри сериозен пропуск в рекламната кампания на родната цифровизация, която оказа се не е информирала българите, че освен декодерите са важни и външните антени, чиято поляризация трябвало да бъде променена:

Реален риск в пограничните райони се оказа възможността хората да притежават само декодери за украса, защото там може да няма покритие. Едно признание на шефа на КРС Веселин Божков, седмица преди да се изключи аналоговият сигнал. Вие лично ще искате ли информация от органа по цифровизация за тези бели петна? И какво може да бъде направено, за да са сигурни българите в това, което ще гледат след седмица?

Трябва да отбележа, че заплахата над 1 милион или до 1 милион българи да останат без телевизия в идващите дни, след като бъде изключен аналоговият сигнал, е твърде преувеличена. С решение на органа по цифровизация - това е един междуведомствен орган, натоварен да изпълни програмата с въвеждане на ДИ ВИ БИ ТИ, т.е. цифрово телевизионно разпространение -п лан в България от 16 септември. С пълно единодушие се взе решение на 30 септември, в 00.00 часа да бъде изключен аналоговият сигнал. Тези, които са участвали във взимането на решението са двата регулатора, СЕМ, Комисията по регулиране на съобщенията, ключовите телевизионни оператори- БТВ, Нова телевизия, ТВ 7, Bulgaria On Air, както и тяхната гилдийна организация AБРO/Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори/. С пълно единодушие те са приели гаранциите, които дават двата мултиплекс оператора, в случая техните имена са "НУРТС Диджитъл" и „Фърст Диджитъл", че са осъществили покритие до 95% от населението. Даже аз разговарях с представител на "НУРТС Диджитъл", който твърди, че е малко над 95%, по точно 96,2%. Вторият мултиплеск оператор -„Фърст Диджитъл", наистина е покрил само 85% от населението. На него обаче ще бъдат качени само обществените програми на БНТ. Или на първия етап ключовата програма - първия канал на БНТ. На първия мултиплекс оператор ще бъдат качени всички останали. Тоест мултиплекс операторът е дал гаранции за пълно техническо обезпечаване на сигнала. Разбира се, след определен период от време, ресорният орган, който се произнася по осъществяване на процеса по цифровизация, а именно органът по цифровизация и ресорният зам.-министър на транспорта и съобщенията - господин Тодоров, ще се наложи да направят анализ как върви покритието на оставащите 5% от първия мултиплекс и 15% от втория мултиплекс. Ще се наложи, вероятно, допълнително покритие, но тава са и допълнителни инвестиции. Още две важни дати да ви кажа. Първата е, че се удължава до 30 октомври срокът, отново с решение на този орган, в който социално слабите, ще могат да си вземат валидни ваучери. А пък още един срок се удължава до 30 ноември, когато срещу тези ваучери ще могат да си вземат съответните устройства - Set Top Box.

Това е важно, че го припомняме, защото има хора, които разчитат на тези ваwчери за декодери. Но няма ли да е проблем, ако тъкмо хората, които имат нужда от безплатна телевизия, а те знаем, че не са в големите градове, останат без нея? Какъв е смисълът от цялото това упражнение с декодерите, ако се окаже, че тъкмо в тези малки населени места, махали или погранични райони, дето със сигурност в повечето случаи, си мисля аз, няма кабелни оператори, хората останат и без сигнал?

Там единствената възможност е хората да приемат или сателитна телевизия, или безплатната ефирна телевизия, независимо дали и тя ще е цифрова или аналогова.

И ако нямат такъв достъп до цифрова и аналоговата спре, реално те ще бъдат лишени от телевизия?

Абсолютно сте права, но искам да отбележа, че цифровизацията, бидейки насилствен политически процес, който се случва във всички европейски държави, а и не само, в целия свят, защото носи след себе си сериозен цифров дивидент, както се казва, а и, разбира се, по-добро качество на услугата. Това е процес. Това не е събитие или случка за една нощ. Именно затова са удължени тези срокове, респективно до 30 октомври, след това до 30 ноември за съответните устройства, за да може всичките онези близо 210 000 социално слаби, които имат право на енергийна помощ, да успеят да се включат в процеса. Вярвам, че този процес до края на годината ще приключи напълно и успешно.

Искам да Ви кажа, че Македония успя да се справи с този въпрос, въпреки че нейният релеф е далеч по-малък и не толкова сложен, колкото е релефът на България. И като територия сме много по-големи. Но една Македония успя да приключи с процеса на цифровизация на 1 юни тази година. И още нещо, все пак към момента вследствие на тази кампания 75 000 души вече са взели декодерите си. А отделно още 110 000 души са взели ваучерите си. Така че процесът върви с пълна пара и аз считам, че е необходимо да минат месец-два, три максимум, за да се приключи успешно.

Казвате, че така е по-добре, да вървим на принципа: "Хайде не проба, грешка", да поправяме недовършените неща в ход, отколкото да отложим изключването на аналоговия сигнал с още, защо не примерно с половин година, за да има гаранция, че тъкмо онези хора, които са най-изолирани, може би значителна част от тях са точно социално слаби, а и разчитат единствено на собствената си антена, за да гледат телевизия, няма да останат 2-3 месеца без грам сигнал.

Вижте, въпросът с отлагането не стои на дневен ред. Министерският съвет на предишните управляващи още през юли 2012 година е оторизирал органа по цифровизация да се произнася за крайните дати, защото това е експертен орган. В него участват и самите играчи, самите мултиплекси, съответните телевизии. Всички те, в консенсус, на 16 септември са се подписали под документ, че приемат датата 30 септември за старт на този процес. Така че забавяне би било абсолютна глупост в момента да се обсъжда. По-скоро бих критикувал процеса в частта, в която най-скъпият рекламодател за 2013 г. в България, а именно българската цифровизация, която похарчи 9,8 млн. лева за реклама, забрави да каже на потребителите, че освен въпросният Set Top Box, ваучери, честота на картината, че бъдещето е кристално чисто, ясно и така нататък. В този комплекс съществува и едно нещо, без което приемането на сигнала е невъзможно и това нещо се казва външна антена. Никой не се сети в тази информационна кампания да каже на хората, че те трябва да променят поляризацията на външните си антени. Какво означава с просии думи това? Към момента българите приемат ефирната телевизия с така наречената хоризонтална поляризация. За да приемат цифровия сигнал, антената трябва да бъде завъртяна на 90 градуса и да получи така наречената вертикална поляризация. Защото в противен случай ще има затихване на сигнала, говоря особено за тези крайни райони, които споменахте. Затихването ще е повече от 10-12 до 14 децибела. Освен това поляризацията трябва да е направена от някой, който все пак ще справи с въпроса. Със сигурност това не са възрастните хора в отдалечените места. Внук ли ще е, син, дъщеря и така нататък. Това е много сериозен пропуск в кампанията. Защото само Set Top Box, сам по себе си, не е достатъчен. Без антената нищо не става.

Само с единия декодер няма да се случи всичко това, което се очаква да се случи на 1 октомври?

Да, няма как. Декодерът не приема сигнала. Декодерът преобразува. Той е конвертор на сигнала. Той преобразува сигнала, получен от антената, към вашия стар телевизор.