Доган отново болен за старта на делото срещу Октай Енимехмедов
Доган отново болен за старта на делото срещу Октай Енимехмедов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият лидер на ДПС Ахмед Доган отново спъва старта на делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов.

Процесът трябва да тръгне във вторник, след като веднъж вече Софийският градски съд го отложи заради отсъствието на почетният лидер на ДПС. Дарик обаче научи, че Доган е депозирал болничен лист и ще отсъства, а делото няма как да тръгне без него.

Енимехмедов заплаши Доган с пистолет през януари т.г. В обвинителния акт пише, че Октай три пъти се е опитал да стреля с газовия пистолет, но оръжието е засякло и по този начин е попречило на нападателя. Експертиза доказа как изстрелът би могъл да бъде фатален при стрелба от упор до един сантиметър в областта на черепа, шията и сърцето.

За това престъпление Енимехмедов може да получи доживотен затвор.

Освен това той ще отговаря и за прекъсването на речта на Доган - действие, показващо грубо неуважение към обществения ред. По това обвинение законът предвижда затвор до пет години.

В момента Октай Енимехмедов се намира в ареста.

На VIII-ата Национална конференция на ДПС, на 19 януари т.г. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет и насочи оръжието към главата на Ахмед Доган, докато той изнасяше своя доклад. Пистолетът обаче засече. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя се нахвърлиха част от делегатите.