Трябва да поискаме от ЕС възможност за разселване на част от бежанците
Трябва да поискаме от ЕС възможност за разселване на част от бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трябва да поискаме от ЕС възможност за разселване на част от бежанците
66764
Трябва да поискаме от ЕС възможност за разселване на част от бежанците
  • Трябва да поискаме от ЕС възможност за разселване на част от бежанците

Освен финансова помощ за справяне с бежанския поток България трябва да поиска от Европейския съюз и възможност за разселване на част от сирийците, търсещи убежище у нас. Това каза в интервю за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин. Той предупреди, че страната ни няма  голям избор в тази ситуация, а тя ще стане много тежка само след седмици.

Макар и не приема твърденията, че в Турция насочват бежанци към страната ни, Ивайло Калфин смята, че властите там не следят стриктно потока на влизащи в България. „Генералният въпрос е Турция да се съгласи да ратифицира спогодба за реадмисия, която е предложена от Европейския съюз, договорена миналата година, и от тогава стои на трупчета. Желанието в Турция не е много голямо за тази спогодба, за да можем да ги върнем там. Абсурдно е да ги върнем в Сирия, но нямаме много избор”, обясни той.

Събитията ни изпреварват, защото доста време въпросът за бежанците е бил подценяван и действаме в последния момент, коментира Калфин, подчертавайки обаче, че бежанците са общ проблем за ЕС, а не само български проблем. Той предупреди, че само след седмици страната ни ще бъде в много тежка ситуация.

„Това, което трябва да искаме от ЕС, е финансова помощ. Тя няма да бъде много голяма. Освен това трябва да поискаме възможност за заселване на част от бежанците. Част от тях биха могли да бъдат разселени към други страни, въпреки че едва ли ще има особен ентусиазъм. Това трябва да стане организирано, ние не можем просто да ги изпратим през границата, защото ще ни ги върнат обратно”, коментира евродепутатът.

Ивайло Калфин не вижда как държавата ни може да ограничи броя на влизащите, за разлика от Гърция, където броят им е значително намален. „Гръцката страна прави нещо, което не е допустимо по стандартите на ООН, което до някъде се случва и в България - слага ги в центрове от затворен тип, на практика в затвор, докато им се реши въпросът след това. Гърция има много по-малка граница и изгради ограда на част от границата си, което много отдавна, аз говорих с българската страна, би трябвало да разгледа, но очевидно няма разбиране за това”, допълни още той.

Евродепутатът изрази учудване от заявката на премиера Пламен Орешарски да бъде запазен данък-лихва, който според Калфин е излишен. По повод новата инициатива на Георги Първанов, който преди ден обяви създаването на „национална мрежа от дискусионни клубове”, евродепутатът обясни, че си представя тази идея като създаване на групи за обществен натиск по важни за българите въпроси.

„Важните за държавата решения не се взимат публично. Специално притесненията, които идват от страна на БСП, аз ги намирам за абсолютно неоснователни. От началото на това управление, БСП трябва да приложи извънредни усилия, за да привлече хора, които не са от твърдия електорат, но биха проявили някакво доверие към левицата. Ако бях на мястото на ръководството на БСП, щях да се появя на тази дискусия. То беше поканено на тази дискусия”, заяви Калфин.