Изневярата вече не е най-популярната причина за развод
Изневярата вече не е най-популярната причина за развод / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Броят на двойките във Великобритания, които посочват изневярата като причина за развод, е намалял наполовина в последните 40 години, а неразумното поведение вече е най-честото основание за прекратяване на брака.

Изследване на над пет милиона развода на Острова в последните десетилетия сравнило причините през 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на новия век. Изневярата е била причината за провала на близо една трета от браковете през 70-те. Но последните данни показват, че само 15% от разводите се дължат на изневяра.

В същото време неразумното поведение става все по-популярна причина за прекратяване на брака. През 70-те години тя е била посочена само при 28% от случаите, но сега възлиза на 47% от всички разводи, предава БГНЕС.

"Смята се, че поведението на мъжа е причина за разводите, но в последните десетилетия това значително се промени и сега мъжете е пет пъти по-вероятно да получат развод заради неразумни действия на съпругата си, отколкото през 70-те години", заяви Кристина Блеклоуз от адвокатската кантора Co-operative Legal Services, която осъществила изследването.

Изневярата е била най-честата причина за развод пред 80-те години на миналия век при всички възрастови групи, като 29% от всички разводи са били давани заради изневяра на един от партньорите. През същото десетилетие 17,5% от разводите са били давани заради изневяра на мъжа. През 2010 и 2011 г. обаче броят на разводите заради изневяра намалява, като само едно от шест прекратявания на брака се дължи на кръшкане на партньора.

През 2010 г. само в 9,8% от случаите бракът е бил прекратен заради изневяра на мъжа. През 90-те години на миналия век 38% от разводите били давани на жените заради неразумно поведение на мъжа. Но само 4,2% от браковете били разтрогвани заради неразумно поведение на жените.

Жените са се държали най-лошо в десетилетието от 2000 до 2009 г., като 10% от браковете са били прекратявани заради неразумно поведение на дамите.