Бивши директори на НЕК задържани при акцията „Белене”
Бивши директори на НЕК задържани при акцията „Белене” / снимка: БГНЕС, архив

Трима души са били арестувани в рамките на акцията на ДАНС и прокуратурата във фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене", съобщи „Труд".

За 24 часа са били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс", наета да упражнява строителен надзор по проекта.

Засега срещу тримата няма да бъдат повдигнати обвинения, защото се изчаква анализът на иззетите при акцията в петък документи.

По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на „Уорли Парсънс" и българският подизпълнител „Риск Инженеринг" в София.

В същото време са били претърсени и офиси на двете фирми на площадката на АЕЦ „Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ „Козлодуй".

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Държавното обвинение все пак подготвя обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери, пише „Труд", позовавайки се на свои източници.

Причината за това са изплащаните близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на „Уорли Парсънс" и българския подизпълнител „Риск Инженеринг" от страна на държавната компания НЕК, въпреки наложения мораториум върху строителството на Втората атомна електроцентрала.

Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, твърди държавното обвинение.

Директорът на „Риск Инженеринг" Богомил Манчев обясни в петък пред bTV, че проблемът се корени в „решенията на държавата и в разпорежданията й към собствените й дружества". Той беше категоричен, че договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът „Белене" е спрян, но не и консервиран.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата мораториумът се счита за „форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор.

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.