Биг бенд - Русе чества 50-годишен юбилей
Биг бенд - Русе чества 50-годишен юбилей / Дарик Русе, архив

Общински духов оркестър – Русе, с диригент Димчо Рубчев, ще отбележи 50 години от своето създаване с тържествен юбилеен концерт. Събитието, част от Есенния салон на изкуствата 2013, организиран от Община Русе, ще се проведе на 1 октомври (вторник) от 19:00ч. в Голяма зала на Доходно здание. Специални гости на концерта ще бъдат Хилда Казасян, Ангел Заберски и Михаил Йосифов.

За Общински духов орктестър:

Русенският духов оркестър, основан през 1963 г.,  е продължител на дълголетна традиция, водеща началото си от 60-те години на 19-ти век. Днес, наследниците на тази традиция утвърждават свой стил и оформят един съвременен и динамичен образ, който се превръща в една от емблемите на културния и обществен живот в града. Към богатия репертоар от български и чужди композиции се прибавят съвременни аранжименти на класически творби, кавър версии на световни образци от популярната музика, евъргрийни, диксиленд и джаз музика, които до голяма степен променят облика и стила на състава.

Новаторският стил на Русенския оркестър и неговото високо професионално ниво му отреждат водещо място в страната и чужбина. Гост солисти на бенда през последните няколко години са най-добрите български джаз музиканти – Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Антони Дончев, Венцислав Благоев, Хилда Казасян, Васил Петров, Стефка Оникян, Цветомир Цанков и други.

Съставът е неизменен участник във всички национални прегледи и празници на духовите оркестри в България, където издига своя имидж и се утвърждава като един от водещите оркестри в страната.

През 2008 г. оркестърът е поканен да изпълни на живо музиката към първия по рода си мюзикъл, поставен на русенска сцена – „Круиз”.

На международния фестивал в град Галац, Румъния, русенските музиканти предизвикват нескрито възхищение и единодушно са обявени за най-добрия оркестър на фестивала. През 2012г. осъществяват един от най-успешните си международни проекти при гостуването си в гр. Каяани, Финландия, където респектират със своята зрялост и високо професионално ниво.

Русенският общински духов оркестър (Биг бенд – Русе) има реализирани записи за Българската национална телевизия и Българско национално радио. Това е единственият духов оркестър в България, който има два самостоятелни компактдиска (с платени авторски права) и със сертификат от Министерството на културата, а записите са осъществени от екип на БНР и продуцирани от Община Русе. За големите си музикални и творчески постижения, оркестърът е отличен със специалната награда на Министерството на културата.

За Димчо Рубчев:

Диригент на оркестъра и неговата Биг бенд формация е Димчо Рубчев. Работил е като диригент на Представителен детски хор гр. Разград, смесен хор „Железни струни” и хора на „Русенските момчета”, а от 1995г. поема диригентската палка на Русенския общински духов оркестър.

Димчо Рубчев реализира успешни турнета в Германия, Белгия, Франция, Италия, Финландия, Чехия, Русия и Румъния. Има редица награди от международни форуми – специалната награда на журито и наградата на публиката на Международния конкурс в град Оломоуц, Чехия, награда от Международния конкурс в град Нант, Франция и др. През 2003 г. е удостоен с наградата „Сребърна лира” на  Съюза на българските музикални и танцови дейци, а от 2009 г. е председател на Сдружение „Духови оркестри” къмСБМТД.