Служители на СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение
Служители на СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Служители на СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение
66632
Служители на СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение
  • Служители на СДОТО подслушвали 875 телефона без разрешение

875 телефона са били подслушвани незаконно по времето на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Главният прокурор Сотир Цацаров разясни, че номерата са намерени в бележниците на служители на СДОТО - дирекцията, която отговаря за подслушванията в МВР. Все още не е ясно на кого принадлежат тези номера. По случая се води дело, по което Цветанов е основен обвиняем.

По случая с нерегламентираното подслушване са обвиняеми още трима бивши шефове на СДОТО, както и Радко Димитров-Отвертката, който изтрил масива с данните от СРС-тата. Работата по делото беше възпрепятствана след смъртта на експерта от БАН Евгений Николов, който трябваше да изследва техниката от иззетия Крайслер-подслушвач на МВР.

Сотир Цацаров поясни, че проверката на номерата тече, но вече негов колега е разпознал своя номер в листа с телефоните. „Прегледани са най-сетне всички т.нар работни тефтери на всички оператори на мобилни станции. В момента чакаме да получим справка кои са тези 875 лица, чиито телефони фигурират в бележниците, но за тях няма надлежно разрешение”, уточни Цацаров.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов многократно отхвърля твърденията за незаконно подслушване в МВР, а сега той каза, че не знае в СДОТО да имат навика да пишат телефони на тефтери.

„Какви са тези записки, мисля, че това могат да установят само прокурорите. Карате ме да коментирам някакви телефони, които никой не знае какви са, които са намерени в някакъв тефтер. Може би това са доказателства по разследване, което тече в прокуратурата”, заяви Цветанов.

Главният прокурор Сотир Цацаров се зарече, че до месец ще има обвинение по случая с бюлетините, намерени в печатницата в Костинброд точно преди изборите. В най-скоро време щяло да има развитие и по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за загубените секретни доклади, след като вече четири години процесът не може да влезе в съда.