Предлагат глоба, ако се возиш сам в колата
Предлагат глоба, ако се возиш сам в колата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Глоба за возене сам в кола или данъчни облекчения за групово пътуване с автомобил.

Това предложи председателят на постоянната комисия по транспорт Радослав Тошев на последното заседание на транспортната комисия, съобщи сайтът на Софийския обществен съвет.

Предложението е с цел ограничаване на трафика и увеличаване броя на свободните паркоместа в центъра на София.

Следващите мерки са за рестрикция на гражданите да ползват личен автомобил, допълва „24 часа".

Общинският съветник от политическата група на ГЕРБ също се възмути и от нежеланието на столичани, живеещи в близост до изградените буферни паркинги, да прибират нощем колите си в тях.

Според него паркирането „над земята" е твърде евтино или безплатно, както е в конкретния случай, и това е основната причина хората да предпочитат да оставят возилата в близост до своите домове.

От своя страна, проф. Вили Лилков, зам.-председателят на комисията по транспорта, се обяви за административна такса в размер на 10 лева за първи автомобил на жилище и запазване на таксите за втори автомобил.

Идеята му е добре приета от гражданите, провели множество протести през миналата есен против приложения оттогава "данък паркинг".

Обсъжданията по темата ще продължат на заседанията на постоянната комисия по местно самоуправление, а окончателните решения се очаква да станат ясни след сесията на Общинския съвет на 26 септември.