Обсъждат отпадане на тавана на пенсиите
Обсъждат отпадане на тавана на пенсиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат четири варианта за тавана на пенсиите
66624
Обсъждат четири варианта за тавана на пенсиите
  • Обсъждат четири варианта за тавана на пенсиите

Четири варианта за тавана на пенсиите обсъжда Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система към Министерството на труда и социалната политика.
Окончателното решение ще бъде взето до 1 ноември.

Към месец септември 53 189 пенсионери са ограничени от сегашния таван на пенсиите, който е 770 лв.

Първият вариант, който се обсъжда от Консултативния съвет, е да се запази текущото законодателство, което означава, че реално тези 53 хил. българи остават ограничени и няма да получават действителния размер на пенсиите си.

Вторият вариант е отпадане на тавана за всички пенсии. Той обаче е твърде скъп за държавното обществено осигуряване, уточни шефът на НОИ Бисер Петков. Това ще струва 125 млн. лв. годишно.

Третият вариант, който се обсъжда, е дали да отпадне връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия. И ако тази връзка се запази - в момента максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход.

Според Бисер Петков този процент трябва да се увеличи и той може да стане 47% от максималния осигурителен доход. Това ще струва допълнително около 8.8 млн. лв. месечно на бюджета, но в замяна 36 хиляди души ще получават реалния размер на пенсията си.

Четвъртият вариант е да се въведе съотношение между максималния и минималния осигурителен доход и то да е 6 пъти, по този начин да се вържат минималната и максималната пенсия. Така максималната пенсия ще стане 900 лв. И 25 000 пенсионери ще получават реалния размер на пенсиите си.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че окончателно решение няма и все още нищо не е сигурно.

Според него трябва да се намери възможно най-справедливият вариант, но в същия момент да се прецени каква е цената, която да се плати за този вариант.

Предстоят следващи заседания на Консултативният съвет - на тях ще се дискутират възможностите за ранно пенсиониране, както и вариантите за нарастване на възрастта за пенсиониране.