Вигенин: Наследството е тежко, но не се оплакваме
Вигенин: Наследството е тежко, но не се оплакваме / снимка: БГНЕС

Наследството е тежко, но настоящото правителство не се оплаква, за разлика от предишното управление. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНТ, съобщиха от правителствената информационна служба.

„За три месеца сме направили повече от много други правителства преди нас за такъв период от време. Смея да твърдя, че сме правителството, което най- много се е отчитало пред гражданите и пред парламента. Искаме да постигнем повече прозрачност, повече яснота, повече отвореност към обществените интереси”, каза още Вигенин.

Министърът на външните работи коментира и ситуацията в Сирия. „Станалото на 21 август определено предизвика силна международна реакция. Информациите, с които разполагаме, особено от последния доклад на екипа на ООН, който беше изпратен да разследва случая - има достатъчно данни, които показват какво се е случило, как се е случило. Индикациите във всички посоки водят към един извод, без да може да го твърдим със 100% категоричност - че именно правителствените сили са използвали химически оръжия”, посочи Вигенин.

„За щастие към този момент избегнахме вероятността от военни удари. Дипломацията на този етап спечели, защото имаше много ясна ангажираност на САЩ и на други страни, че са готови да стигнат докрай по отношение на предотвратяването на бъдещи атаки с химически оръжия”, добави министърът. По думите му е важно, че се е стигнало до решения, които би трябвало да предотвратят възможността от последваща химическа атака и да доведат до унищожаване на целия химически арсенал на Сирия до средата на следващата година.

„България е страна по конвенцията за забрана на химическите оръжия, ние сме активен член на ООН. Ще търсим вариантите да окажем необходимата подкрепа и според своите възможности да допринесем това споразумение да стане факт”, заяви още Вигенин.

По отношение на бежанците, министърът отбеляза, че България за първи път се сблъсква с такова мащабно предизвикателство. „Поздравявам министър Йовчев, който наистина се посвети на тази задача и до този момент, въпреки сложната ситуация, не сме допуснали нещата да излязат извън контрол”, изтъкна Вигенин. Той отбеляза и ролята на МВнР за гарантирането на сигурността на нашите дипломатически представителства и на гражданите на България в размирния регион. „Ще направим всичко по силите си, за да ангажираме международни хуманитарни организации, които да ни подкрепят”, добави министърът.  Според него страната ни трябва да повиши способността си да отговори на това предизвикателство.

Външният министър обяви, че му предстои посещение във Вашингтон, където ще бъде отбелязана 110-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ, както и годишнината от спасяването на българските евреи. „Ще имам срещи в Конгреса, в Сената и в Държавния департамент”, добави Вигенин. След това министърът ще участва в Общото събрание на ООН.

„Това е една нормална процедура”, коментира външният министър по повод на намерението на ГЕРБ да внесат вот на недоверие. „На третия месец от дейността на правителството опозицията решава да използва този инструмент с ясното съзнание, че той няма да доведе до резултат”, отбеляза още Вигенин. Според него това прилича повече на маркиране на опозиционна дейност от страна на ГЕРБ.