Чист въздух – ти си на ход
Чист въздух – ти си на ход / РИОСВ Враца

Общо 48 послания за една по-чиста околна среда изписаха днес третокласници от НУ “Иванчо Младенов” в гр. Враца. Мероприятието е организирано от РИОСВ – Враца във връзка с отбелязване на Европейската седмица на мобилността. Учениците направиха разходка до парк «Хижата» под мотото «Чист въздух – ти си на ход».

Експерти от Инспекцията проведоха интерактивни игри и викторина с младите природозащитници. Децата показаха отличните знания за компонентите на околната среда и свойствата на въздуха. Във викторината бяха наградени най-активните трима, а за уникалните послания за по-чиста природа награди получиха всички, включили се в инициативата.

"Чист въздух  ти си на ход"
netinfo

Всяка година кампанията ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени могат да окажат влияние върху качеството на градския въздух. Местните власти могат също да повлияят като погледнат със свежо око на организацията на мобилността в населените места.

"Чист въздух  ти си на ход"
netinfo

 

От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността  относно устойчивото поведение на пътуване.

"Чист въздух  ти си на ход"
netinfo