Варненските прокурори по следите на 23 съмнения за злоупотреба с европари
Варненските прокурори по следите на 23 съмнения за злоупотреба с европари / Sofia Photo Agency, архив

През първите 6 месеца на тази година прокурорите във Варненско са работили по 23 дела за злоупотреби със средства от еврофондовете. Това става ясно от публикувания доклад за работата на Окръжна прокуратура-Варна през първата половина на 2013-а.

20 от делата са били наблюдавани от Окръжна прокуратура. Други 3 са били под наблюдението на Районна прокуратура-Варна. Трите досъдебни производства, наблюдавани от окръжните обвинители, са новообразувани, става ясно от доклада.

Повече от половината наблюдавани дела за злоупотреба с европари са по член 248а, алинея 2 от Наказателния кодекс - за представяне на неверни сведения, задължителни за получаване на средства от фондовете, където наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева.

При 11 от разследваните случаи сигналът идва от Държавен фонд „Земеделие". Един сигнал е получен и от Върховна касационна прокуратура, изпратен там от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, разкри пред Дарик Радослав Лазаров, зам.-окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратура. Той уточни, че в наблюдателните производства не са посочени размери на евентуалното ощетяване на фондовете.

За щестмесечието има постановен и един осъдителен акт, посочи прокурор Лазаров. Става въпрос за злоупотреба, сигнал за която са подали от Държавен фонд „Земеделие". Виновникът е получил административно наказание - глоба от 1000 лева.