Храмов празник в село Зелено дърво
Храмов празник в село Зелено дърво / Областен управител Габрово

Храмовият празник в кметство Зелено дърво се проведе пред новоизградената църква „Св. Мчци София, Вяра, Надежда и Любов”. Участие в тържеството взе Николай Григоров, Областен управител на Габрово.

Тържествена литургия беше отслужена от архиерейския наместник отец Руслан Личев.

Храмът, макар и не напълно завършен, се строи със средства от дарители.

В приветствието си към гостите на събитието Областният управител Николай Григоров се обърна преди всичко към онези, които са допринесли за изграждането на първия храм в Зелено дърво.

Храмов празник в село Зелено дърво
netinfo

„Това ни задължава още повече да поддържаме и обогатяваме този храм, защото той има нужда от нас - миряните, за да бъде винаги отворен, а не само на празници, нека винаги тук горят свещи”, каза Областният управител на Габрово и определи като знаково събитие изграждането на църква именно на това място.

„Това е най-близкият християнски храм до географския център на България, което идва да покаже, че тук в сърцето на България и на Балкана, живеят истински българи и добри християни”, допълни Григоров.

Началото  на градежа на църквата е поставено  през месец август 2012 г. Предстои обзавеждане  с църковен инвентар и завършване на изографисването му от проф. Хаджитанев. Кметът на Габрово Таня Христова беше специален гост на събитието.

Храмов празник в село Зелено дърво
netinfo

Църквата  ще обслужва не само Кметство Зелено дърво, но и гостите на туристическа местност Узана и гражданите желаещи да извършат своите църковни ритуали на това място сред красивия Балкан.

Храмов празник в село Зелено дърво
netinfo