3 консорциума искат да изграждат биологичното и химическо стъпало на пречиствателната станция
3 консорциума искат да изграждат биологичното и химическо стъпало на пречиствателната станция / netinfo

Три обединения от фирми искат да извършат изграждането на биологичното и химическото стъпало за отстраняване на азот и фосфор на пречиствателната станция за отпадни води, по така наречения проект ИСПА 2. Това стана ясно по време на заседание на комисията за избор на изпълнител по обществената поръчка, която днес отвори документите на кандидатите.

Един от консорциумите е от Шумен, останалите от София и Варна. Това са „Гражданско сдружение Обединение", в който влизат Автомагистрали Черно море" АД - Шумен, ИСА 2000 ООД - София, АГУА Ресидиус Имедио Амбиенте - Испания; „Строително-предприемачески холдинг" ЕООД и консорциум „Хидро генцлер Еко", включващ Хидрострой АД - София, Гинцлер Щал унд Анлаген бау ООД - Австрия и „Еко - проект 2000" ООД - София/.

Индикативната стойност на проекта е малко над 24 млн. лв. „ С този етап ще подобрим чувствително отпадъчните води, които се изпускат в река Камчия, а от там в Черно море", коментира инж. Светлозар Дамянов, който е част от екипа управляващ проекта.

Най-вероятно до месец и половина, петчленната комисия за избор на изпълнител, с председател Генчо Гатев ще излезе с решение и ще стане ясен избраният изпълнител.

Припомняме, че проектът ИСПА 2 е на обща стойност над 75 млн. лв., от тях 24 млн. лв. за пречиствателната станция, 32 млн. лв. за ВиК мрежата, 3 млн. лв. за канална помпена станция в кв."Дивдядово" и 3,5 млн. лв. за надзор. Проектът се финансира по Оперативна програма"Околна среда".