Във финансовото министерство умуват за семейното подоходно облагане
Във финансовото министерство умуват за семейното подоходно облагане / снимка: БГНЕС, aрхив
Във финансовото министерство умуват за семейното подоходно облагане
66567
Във финансовото министерство умуват за семейното подоходно облагане
  • Във финансовото министерство умуват за семейното подоходно облагане

Да се върне семейното подоходно облагане за семействата с деца обмислят от финансовото министерство. Пред Дарик от ведомството на Петър Чобанов обясниха, че в момента се правят изчисления за фискалния ефект от подобна промяна.

Идеята е вместо да има облекчение за младите семейства, които имат ипотечен кредит, да се подпомогнат по-широк кръг от семейства - всички, които имат деца или поне семействата с деца с ниски доходи.

Връщането на семейното подоходно облагане реално ще е промяна на данъчните облекчения за млади семейства. В момента те могат да ползват облекчение от подоходния си данък в размера на лихвите от първите 100 000 лева върху ипотечния си кредит, но при условие, че жилището е единствено, а съпрузите имат сключен граждански брак и поне единият от тях е на възраст до 35 години. От НАП съобщиха за Дарик, че при последната данъчна кампания от това облекчение са се възползвали 5000 души, като общата сума, която е възстановена, е 2 млн. лева.

В момента от министерството на Петър Чобанов обмислят да премахнат това облекчение, което може да се ползва от ограничен кръг от млади семейства и да върнат семейното подоходно облагане, което ще увеличи броя на хората, които могат да си спестят част от данъка върху доходите на физическите лица.

Все още не е ясно обаче на какви критерии ще трябва да отговарят семействата с деца, за да се възползват от облекченията и дали тази възможност ще съществува за всички или само за определен кръг от семейства. Засега по-скоро експертите са се насочили към идеята семейното подоходно облагане да обхване всички семейства с деца, а не само по-нискоходохните групи.

Преди въвеждането на плоския данък през 2008 г. у нас имаше семейно подоходно облагане. Облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв.