Канят домоуправителите на срещи за жилищните ремонти
Канят домоуправителите на срещи за жилищните ремонти / Дарик Добрич - архив

Община Добрич уведомява домоуправителите на сгради в режим на етажна собственост, както и всички заинтересовани граждани, че на 17, 18 и 19 септември 2013г. ще се проведат информационни дни по проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Във всеки от дните за времето от 16:00 до 19:30 ч. представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и на Фонда за жилищно обновяване ще дават консултации във връзка с проекта. Информационната шатра ще бъде разположена на пл. „Свобода“.

За  всички управители на етажни собствености са организирани информационни срещи, които ще се проведат в Голямата заседателна зала на община Добрич както следва:

на 17 септември /вторник/ - от 18:00 до 19:00 ч. и

на  18 септември /сряда/ - от 18:00 до 19:00 ч

На тези срещи домоуправителите ще бъдат лично консултирани от експертите по проекта и ще се дискутират въпроси и казуси, свързани с участието  на собствениците в проекта.

Информационната кампания ще се проведе  в общо 36 града в периода 10 септември  – 23 октомври 2013. Във всеки от тях  ще бъде разположен информационен кът, в рамките на който гражданите ще имат възможност да получат детайлна информация и да бъдат консултирани от експерти във връзка с кандидатстването по проекта.

Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се осъществява  с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Проектът обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години - до 2015 г. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. За всяка одобрена сграда собствениците получат финансова помощ до 75% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 25% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция.