Видеозапис показва, че западните граждани, отвлечени от Ал Кайда са живи
Видеозапис показва, че западните граждани, отвлечени от Ал Кайда са живи / снимка: БГНЕС, архив

Видеозапис на седемте западни граждани, включително четирима французи, отвлечени от групировката "Ал Кайда в ислямския Магреб" са живи и са във видимо добро здраве, съобщи мавританската информационна агенция АНИ, цитирана от Франс прес.

Видеозаписът ни се струва автентичен и е ново доказателство, че четиримата френски заложници, отвлечени в Арлит на 16 септември 2010 г. са живи, заяви днес говорителят на френското външно министерство Филип Лалио, уточнявайки, че проверката на автентичността на записа продължава.

Поддържаме връзка със семействата на сънародниците ни. Тази сутрин те бяха приети във външното министерство, а в сряда ще се срещнат с външния министър Лоран Фабиюс. Всички държавни служби са мобилизирани за освобождаването на заложниците и завръщането им при близките, допълни Лалио, предава БТА.

Във видеото седемте заложници - четирима французи, един холандец, един швед и мъж с британско и южноафриканско гражданство, изглеждат в добро здраве и призовават страните си да преговарят за освобождаването им.

Агенция АНИ уточни, че във видеото френските пленници посочват, че записът е от 27 юни тази година. Мавританската частна агенция публикува и снимки на заложниците.