Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ)
Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Най-малко 13 души са убити при стрелба в комплекса на Военноморските сили на САЩ Нейви Ярд във Вашингтон, съобщиха властите. Четирима души са ранени, като състоянието на трима от тях е тежко.

Един от стрелците е убит, потвърди полицията, цитирана от Асошиейтед прес. Той е идентифициран като 34-годишният Арън Алексис, афроамериканец от Форт Уърт, Тексас, каза представител на ФБР пред журналисти.

Междувременно стана ясно, че бял мъж, заподозрян, че е единият от двама потенциални стрелци, които бяха обявени за издирване след стрелбата в базата на ВМС Нейви Ярд във Вашингтон, "е идентифициран и не е заподозрян", съобщи полицията, цитирана от Франс прес.

Шефът на полицията във Вашингтон Кати Ланиер бе съобщила, че двама мъже - бял и чернокож, са заподозрени, че са участвали в престрелката заедно още един стрелец, който беше убит от силите на реда, и се издирват. Но полицията уточни в Туитър, че белият заподозрян, носещ униформа в цвят каки, е "извън подозрение".

Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ)
netinfo

Началникът на полицията на Федерален окръг Колумбия Кати Ланиер заяви на пресконференция, че хората трябва да стоят по домовете си и далеч от Нейви Ярд, докато властите издирват заподозрените. Кварталът, който се намира на брега на река Анакостия в югоизточната част на столицата, беше отцепен.

Стрелбата започнала в 08.20 ч. в една от сградите в комплекса на ВМС Нейви Ярд в югоизточната част на американската столица. Районът все още е отцепен от многобройна полиция, съобщи кореспондент на АФП.

Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ)
netinfo

Блокирани са околните квартали и е спряно движението на няколко улици и поне един мост. За кратко е било спряно и излитането на самолети от Националното летище "Рейгън".

Американският Сенат и прилежащите му сгради на Капитолия бяха затворени след стрелбата в близката военноморска база Нейви Ярд, заяви приставът на Сената Терънс Гейнър, цитиран от Ройтерс. По думите на Гейнър работещите в сградите не могат да
излизат и не се разрешава на никой да влиза. "Нямаме информация, която да предполага, че Сенатът, неговите членове или персоналът са в някаква опасност, но водени от изключителна предпазливост, смятаме, че това е най-добрият начин на действие за опазване на безопасността на всички", каза той.

Сенатът отмени днешното си заседание заради стрелбата в Нейви Ярд. Камарата на представителите, която няма работна сесия, не е получила известие за затваряне. Според Гейнър решението за затваряне на Сената е било взето заради "възможността заподозрени да остават на свобода".

Нейви Ярд датира от 18 век и е най-старата база на военноморския флот на САЩ. В комплекса се намират различни учреждения, включително музей, както и резиденцията на началника на военноморските операции.

Президентът Барак Обама е информиран постоянно за ситуацията. Той заяви, че скърби за жертвите от поредната масова стрелба, отнела живота на американски патриоти, предаде Асошиейтед прес. Обама обеща, че "който и да е извършил този подъл страхлив акт," от него ще бъде потърсена отговорност. По думите му няколко души са били простреляни тази сутрин във военноморската база Нейви Ярд на няколко километра от Белия дом, и някои са убити. Той заяви, че жертвите са "храбри американци", които са съзнавали рисковете на военната служба зад граница, но не биха очаквали такова "невъобразимо насилие" у дома.

Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ)
netinfo

Стрелба с жертви в щаб на ВМС във Вашингтон (СНИМКИ)
netinfo